Кому багато розУМу? Вакциновані українці можуть витратити «ковідну» тисячу на газети та журнали

10.02.2022
Кому багато розУМу? Вакциновані українці можуть витратити «ковідну» тисячу на газети та журнали

Майстер художнього слова, народний артист, Герой України Анатолій Паламаренко — друг і читач «України молодої» з немалим стажем. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Через програму Є-підтримка (простіше кажучи, за «ковідну тисячу», а з бустером — уже всі 1,5 тисячі гривень) можна передплатити друковані газети і журнали, повідомив днями очільник Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

 

За «тестову» добу 7 лютого через онлайн-сервіс Укрпошти отримано перші 60 замовлень на передплату національних та місцевих видань.


НСЖУ спільно з Українською асоціацією медіабізнесу та Асоціацією незалежних регіональних видавців та разом із керівництвом Укрпошти лобіювала включення до Є-підтримки передплати на друковані ЗМІ від листопада минулого року.

 

Нагадаємо, кошти, які мають право отримати ті люди, які щепилися двома дозами від COVID-19. Від початку «ковідну тисячу» можна було витрачати в театрах, кінотеатрах, музеях, книжкових магазинах (як фізичних, так і онлайн), на квитки в Укрзалізниці та внутрішні авіарейси. Згодом додалася можливість за ці гроші людям у віці від 60 років купувати ліки. Ці гроші не можна зняти готівкою або переказати на іншу картку.


На цільову програму Є-підтримка, яка заохочує вакцинування від небезпечного коронавірусу, а також у пандемічний період економічно підтримує вразливі сфери культури та надання послуг, — із державного бюджету виділили 11 мільярдів гривень (вісім млрд грн з бюджету минулого року та ще три — з цьогорічного).

 

Таким чином держава повертає вакцинованим людям трохи грошей платників податків, які визначено спрямовує на конкретні ділянки, на які зазвичай у багатьох не вистачає коштів. Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю одному з видань зауважив, що грошей на виплату 500 грн громадянам, які зроблять бустерну дозу вакцини від COVID-19, у бюджеті поки що не вистачає.


Навіть підлітки віком від 14 років тепер можуть скористатися програмою Є-підтримка — 7 лютого набула чинності відповідна постанова Кабміну, яку уряд схвалив 2 лютого. Вони зможуть, крім стандартних категорій (книги, спорт, внутрішні подорожі тощо), витратити свою тисячу гривень на освітні курси, шкільне приладдя та канцелярські вироби.


Щодо передплати друкованих ЗМІ за кошти Є-підтримки, то онлайн-сервіс Укрпошти наразі є єдиним варіантом для цього. Листоноші, відділення та поштові термінали на місцях можуть і надалі приймати платежі в рахунок власних коштів передплатників, але не працюватимуть із «тисячею» за вакцинацію.


Передплата «України молодої» за «ковідну тисячу» можлива на 10 місяців нинішнього року (березень — грудень). Щоб отримувати 24-шпальтовий щотижневик до кінця року, оплачують вартість видання з доставкою та вартість приймання передплати. 

 

688,30 грн виокремлено для Луганської і Донецької областей, індекс видання 87299. Можливо передплачувати на термін від 1 місяця — 70,18 грн.


Ровесниця відновлення Незалежності України — газета «Україна молода» — продовжує розповідати на сторінках про цікавих і знакових людей та найважливіші події. Вдячні кожному читачеві, який з нами утверджує незалежність України.


Умови передплати на «Україну молоду»:

 

 Хто з вас, шановні читачі, не встиг оформити передплату на 2022 рік, це можна зробити найближчим часом — до 18 лютого, і ви отримуватимете газету з березня. Оформити передплату можна у
відділеннях поштового зв’язку, в операційних залах поштамтів, у пунктах приймання пе редплати, на сайті ПАТ «Укрпошта» www.ukrposhta.ua, ДП «Преса» www.presa.ua, як за електронною
версією Каталогу видань України «Преса поштою», так і за друкованим Каталогом видань «Преса поштою».
 
До наших постiйних читачiв ми традицiйно звертаємося: якщо ви багато рокiв передплачуєте «Україну молоду» — порадьте передплату i своїм родичам, друзям, сусiдам, знайомим.
 
Передплатна вартiсть «України молодої» на 2022 рiк:
 
на місяць — 57 грн. 08 коп.,
на два місяці — 114 грн. 16 коп.,
до кінця півріччя — 228 грн. 32 коп.,
до кінця року — 570 грн. 80 коп.
 
Передплатний iндекс — 60970
 
Для органiзацiй, юридичних осiб:
 
на місяць — 72 грн. 08 коп.,
на два місяці — 144 грн. 16 коп.,
до кінця півріччя — 288 грн. 32 коп.,
до кінця року — 720 грн. 80 коп.
 
Передплатний iндекс — 01555
 
 «Укрпошта» додатково за саму процедуру оформлення передплати бере: на місяць — 4 грн. , на два–три місяці — 9 грн., на чотири–шість місяців — 11 грн., на сім–дванадцять місяців — 15 грн. 30 коп.

 

Валентина ГРИГОРЕНКО