Бійці ЗСУ на Донбасі збили російський безпілотник вартістю близько 2 млн дол

07.04.2020
Бійці ЗСУ на Донбасі збили російський безпілотник вартістю близько 2 млн дол

Якщо на початок моменту входу України в пандемічний простір офіційна статистика щодо кількості обстрілів знизилася, то тепер уже кілька днів зростає.
 
За минулі вихідні збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 27 разів порушили режим припинення вогню, двічі застосувавши при цьому заборонене Мінськими домовленостями озброєння.
 
Упродовж доби противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил із мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
Втім, це за офіційними даними. Військовий оглядач, ветеран Мирослав Гай на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав про тиск на військових щодо надання реальної кількості обстрілів. 
 
На донецькому напрямку, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», противник вів обстріл наших позицій неподалік населених пунктів Кам’янка, Гнутове, Авдіївка, Старогнатівка, Водяне, Богданівка, Широкине, Тарамчук, Новомихайлівка, Славне, Опитне, Павлопіль.
 
На Луганщині в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» збройні формування Російської Федерації з міномета калібру 82 мм зранку обстріляли позиції Об’єднаних сил поблизу Хутора Вільного, а з автоматичних станкових гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї — оборонців Кримського. Поряд з Оріховим ворог гатив по наших опорних пунктах мінами 82-го калібру та з гранатометів різних систем.
 
Для обстрілу околиць Новотошківського противник використав 120 мм і 82 мм калібри. Міни 82-го калібру вибухнули біля наших опорних пунктів на околицях села Новоолександрівка.
 
Позиції Об’єднаних сил біля Травневого окупанти обстріляли з 82 мм мінометів, а також гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї. Вогонь російські найманці вели з напрямку селища Гольмівський поблизу Горлівки. В районі Південного і Новолуганського ворожі війська застосували гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.
 
Окрім позицій Об’єднаних сил, окупанти 4 квітня зі станкових протитанкових гранатометів обстріляли також житловий сектор селища Верхньоторецьке. В результаті розриву гранати отримала осколкове поранення в ногу місцева мешканка, яка перебувала на присадибній ділянці власного будинку. Її доправили до міської лікарні м. Торецьк, де надали кваліфіковану медичну допомогу.
Внаслідок ворожих обстрілів зазнав поранення один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил.
 
Упродовж минулої доби наші військовослужбовці давали рішучу відповідь на всі вогневі провокації противника, щоразу змушуючи ворога повернутись до дотримання режиму «тиші».
 
За даними розвідки Об’єднаних сил, за останні дні наші підрозділи, що вели оборонні дії, ліквідували двох російських окупантів, завдали поранень сімом російським окупантам, знищили дві ворожі вантажівки російського виробництва «КамАЗ» і «Урал» та станковий протитанковий гранатомет, а також безпілотний літальний апарат «Застава» Bird Eye 400.
 
Цей БПЛА з 2012 року виробляється у Російській Федерації. Його вартість становить близько двох мільйонів доларів. Безпілотник був переданий відповідним фахівцям спеціальних підрозділів для вивчення даних із носіїв інформації.