Не забувайте «кролика»: чи зайде Арсеній Яценюк у команду Володимира Зеленського

17.03.2020
Не забувайте «кролика»: чи зайде Арсеній Яценюк у команду Володимира Зеленського

Арсеній Яценюк. (Фото з сайта depo.ua.)

Дещо підзабутому в українському політикумі колишньому лідеру Народного фронту, експрем’єр-міністру Арсенію Яценюку нагадати про себе допомогли нові заморочки у стилі кремлівських провокацій.
 
Нібито проросійські засоби масової інформації та інтернет-ресурси розповсюдили інформацію з «переліком відбірної геббельсівської брехні» про те, що Арсеній Яценюк намагається потрапити працювати у ЗЕкоманду й зондує з цією метою ґрунт щодо можливості призначення на посаду глави Нацбанку України. 
 
Про це політик повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi». Хоча, якщо добре подумати, згадати про Яценюка як про професійну людину — то ідея непогана. Чому б і ні?
 
Навіть дивно, як нинішня українська політика обходиться без такого «живчика», особливо в демократичній опозиції. І тепер ця тема вимагає негайної широкої дискусії або хоча б декількох запитань, на які Арсеній Петрович сам і дав відповідь. 
 
Нагадаємо, що помаранчевий період України для молодого політика Арсенія Яценюка був тим рубежем, котрий став для нього і поворотним, і визначальним. Його називали «кіндер-сюрпризом» української політики.
 
А про вміння Арсенія Яценюка віртуозно заплітати мізки опонентам і так само майстерно бити словами в ціль ледь не легенди ходили.
 
У прокремлівському середовищі ретельно підбирались кадри, котрі могли б протистояти цьому вмінню, і тоді для цього була дібрана закарпатська сутність, котра легко знаходила спільну мову з донецькою. Треба віддати належне: запамороченням від успіху Арсеній Яценюк не страждав.
 
Порівняно з тим часом сьогодні ця довколаінтелектуальна складова з влади поволі випаровується, і  залишається лише шипляча біомаса.
 
Тож чи можна вважати фейком, як стверджує Яценюк, інформацію про те, що колишній успішний український і проукраїнський політик може підставити плече нинішній владі?
 
Чи таким чином Кремль дає підказки нинішнім у владі вирішувати питання кадрових проблем, водночас змішавши колаборантські фарби з національними кольорами цінностей, щоб назавжди їх погасити.
 
Питання ще й у тому, чи зможуть у ЗЕ-команді запустити нормальну гру з таким достатньо фаховим політиком, як Арсеній Яценюк. До того ж закрутити так, щоб вичавити з нього чимало з його потенціалу на благо стабілізації ситуації у банківських національних схронах України. 
 
Однак є така категорія, як політичний час, і він обмежений. Арсенію Яценюку, напевне, ще зарано думати про політичну пенсію, проте політики, як і актори, аби уникнути забуття, а відтак і зростання впливу на них сторонніх, мають постійно бути на сцені. Перехитрити цей час неможливо. 
 
Та у своїй відповіді Арсенiй Яценюк категоричний: «Відповідь: брехня. Путінські сили все з більшим тиском продовжують нав’язувати Україні свою повістку дня». Він зазначив, що подібні вкиди — частина «потворного монстра, котрий шість років намагається влізти назад у свідомість українців». 
 
«Ця брехня не просто про мене й проти мене. Це про те, що путінські сили з усе більшим тиском продовжують нав’язувати Україні свою повістку дня. Дискредитувати Україну та українців. Сіяти розчарування у власній державі. Не довіряти й боятись», — зазначив політик. 
 
На критику на свою адресу щодо падіння курсу гривні Арсеній Яценюк пояснив, що національна валюта України та економіка нібито впали через війну та розграбовану попереднім урядом казну. 
Зате, як зазначив колишній очільник Кабміну України, його уряд зупинив падіння економіки, викликане правлінням Януковича та війною. 
 
«Ми уникли дефолту. І з мінус 16% ВВП витягнули розвиток економіки в плюсові показники вже в першому кварталі 2016 року. Але також слід знати, що за курс національної валюти несе відповідальність незалежний орган — Національний банк України», — зазначив Яценюк. 
 
Коментуючи корупційні скандали, що їх прив’язують до Арсенія Яценюка, експрем’єр назвав їх брехнею, перерахував звинувачення в отриманні так званого «першого мільярда», про вілли на Маямі, виїзди в Аргентину тощо.
 
«Потім на цих же ресурсах публікувались зізнання колишнього депутата Онищенка, котрий витратив 30 мільйонів доларів для дискредитації мене особисто», — нагадав він. 
 
 
Арсеній Яценюк заявив, що ці «так звані ЗМІ насправді — посібники окупантів, диверсійний загін орди, котрий веде війну проти нашої країни». 
 
«Їхня мета — знищити Україну зсередини. Тому що вона для них чужа», — резюмував політик, водночас закликаючи українців не вірити в подібну брехню і не піддаватись їй.