«Історія має служити правді»: відомий учений Володимир Сергійчук сьогодні відзначає 70-річчя

13.03.2020
«Історія має служити правді»: відомий учений Володимир Сергійчук сьогодні відзначає 70-річчя

Володимир Сергійчук відзначає 70-річний ювілей.

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка сьогодні відбудеться презентація книжки авторитетного історика Володимира Сергійчука.
 
 
До збірки під назвою «В обороні української правди» увійшли головні концептуальні статті професора за останні десять років.
 
 
Видання приурочене до 70-річчя історика, яке він відзначає сьогодні, 13 березня. 
 
 
«Моя книжка отримала таку назву, бо історична наука не має служити на замовлення — історія має говорити правду, — пояснює вчений. — Саме тому я вже тривалий час добиваюся того, щоб було визнано реальну цифру втрат від Голодомору. Це, мабуть, тепер головна справа мого життя: підрахувати і обґрунтувати кількість жертв, яких зазнала Україна в 1932-1933 роках. Офіційна цифра в 3,5 мільйона, яку свого часу дозволила назвати партія і яку зараз намагаються виставити як єдино правильну, занижена, вважаю, вдвічі! Тому я й досі працюю в архівах, вивчаю документи, які можуть наблизити нас до істини». 
 
Цікаво, що Володимир Сергійчук став істориком випадково. За фахом він — журналіст, у 1972 році закінчив відповідний факультет у Київському університеті. Працював у газеті «Сільські вісті».
 
Якось поїхав на Полтавщину писати матеріал і випадково дізнався про конструктора танків та творця радянської атомної і водневої бомби Миколу Духова, який був родом із Гадяча. Професійний інтерес повів журналіста до Ленінграда, де працював конструктор. Згодом Сергійчук видав книжку про Миколу Духова, після цього з Харкова йому замовили книжку ще й про танк Т-34. Занурення в тему вже було настільки глибоким, що викладач історії з рідного університету підказав: «Та в тебе вже готова дисертація є!»
 
Щоправда, дисертації на «танкову» тему не вийшло — надто багато секретності було довкола неї. І тоді чергова випадковість привела його в бібліотеку на виставку з нагоди 325-річчя Переяславської ради. Журналіста осяяло: армія Богдана Хмельницького — ось про що варто писати дисертацію! І хоча все українське на той час було в опалі, а про козацтво навіть уголос не прийнято було говорити, тему, як не дивно, затвердили.
 
У 1982 році без будь-якої аспірантури Володимир Сергійчук захистив кандидатську, з 1987-го став викладати в рідному університеті, а в 1992 році захистив докторську, й знову на козацьку тематику. 
 
Сьогодні він — один із найавторитетніших істориків України, автор численних праць, книжок і досліджень, ревний поборник історичної істини. Саме тому вченого  можна побачити не тільки в університетських аудиторіях, а й в архівах, де він продовжує шукати правду. Пан Сергійчук переконаний: якщо знати минуле, то можна прогнозувати майбутнє.
 
Адже історія має свої закономірності, вона повторюється. Але наші політики не вчать історію і не розуміють її процесів. Тому вона знову й знову карає нас за погано вивчений урок.
 
І сьогоднішні події на Донбасі та втрата Криму — це розплата за нашу недалекоглядність і наївність, вважає він. Проте Російська імперія неминуче розпадеться — така доля всього, що твориться силою. Тоді й Крим повернеться, переконаний пан Сергійчук. 
 
Бажаємо історику ще довго стояти в обороні української правди. Многая літа, Володимире Івановичу, хороших вам студентів, сенсаційних знахідок і важливих відкриттів.