Росіянин об’єднав харківських хакерів для грабунку власників банківських карток

06.03.2020
Росіянин об’єднав харківських хакерів для грабунку власників банківських карток

Були гроші ваші — стали наші.

Фахівці СБУ вистежили та затримали на гарячому молодика, який знімав кошти з допомогою фальшивої банківської картки.
 
 
Виготовити пластиковий аналог фінансового документа йому вдалося на спеціальних технічних пристроях, що легко «зчитують» електронну інформацію. 
 
 
Як з’ясувалося у ході слідства, затриманий займався крадiжками не сам, а у складі злочинного угруповання, яке організував і координував громадянин РФ через популярний мобільний месенджер.
 
«За його вказівкою двоє харків’ян, з якими росіянин познайомився на одному з хакерських форумів, незаконно придбали так зване «скіммерне» обладнання, — повідомив прессекретар Харківського обласного управління СБУ Владислав Абдула. — Воно призначене для негласного зчитування даних пластикової картки та відеофіксації PIN-кодів, що вводяться клієнтами банківських установ.
 
Учасники групи непомітно встановлювали спеціальні технічні пристрої на банкоматах і терміналах самообслуговування одного з державних банків та отримували необхідну технічну і персональну інформацію для виготовлення дублікатів». Пластикові фальшивки вони згодом успішно використовували для зняття коштів. 
 
Яку суму зуміли вкрасти у харків’ян злодії, наразі невідомо. Під час обшуку за їх місцем проживання правоохоронці вилучили «скіммерне» обладнання, підроблені банківські картки, а також комп’ютерну техніку, яка використовувалась для фіксації персональних даних. Слідчі наразі готуються оголосити їм підозру за статтею «Незаконне придбання, збут чи використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації».
 
Шахрайство при допомозі скіммерів — не новинка у кримінальному світі. Ці пристрої зловмисники стали прикріплювати звичайною клейкою стрічкою або застібками-липучками настільки часто, що фінансові установи змушені обладнувати банкомати спеціальними «антискіммерними» приладами.
 
Виявити хакерські «сюрпризи» можна й візуально. Як правило, вони або «топлять» панель клавіатури, або, навпаки, неприродно її випинають назовні. Помітивши такий дефект, краще пошукати інший банкомат. 
 
Загалом мисливці за банківськими грошима останнім часом узагалі втратили страх. Скажімо, нещодавно у Харкові злочинці вибили двері одного з відділень, вдерлися до приміщення, заклали вибухівку у банкомат і підірвали.
 
Діставши касети з купюрами, вони безслідно зникли. Статистика інтернет-шахрайства не менш вражаюча. Торік за дорученням Кабміну було проведено соціологічне опитування, аби з’ясувати кількість громадян, які втратили кошти через крадіїв такого штибу.
 
Результат неприємно здивував, оскільки 34 відсотки опитаних постраждали через злодійські повідомлення, а майже кожен десятий пережив історію, коли його перенаправляли на фальшиві веб-сайти із запитом персональної інформації. Така ж кількість клієнтів констатувала незаконне використання їхніх кредитних та дебетних карток.