Момент істини для рейсу МН17: чи спроможне правосуддя Нідерландів засудити Путіна

04.03.2020
Момент істини для рейсу МН17: чи спроможне правосуддя Нідерландів засудити Путіна

У березні 2019 року біля будівлі Слідчого комітету міста Набережні Челни «поховали» Путіна: місцеві активісти встановили надгробок з датами народження і смерті президента Росії. (Фото з сайта twitter.com.)

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО,
Герой України,
генерал-лейтенант,
почесний голова
Спілки офіцерів України
 
 
9 березня 2020 року в окружному суді Гааги розпочнеться заочний судовий процес над обвинуваченими у збитті 17 липня 2014 року літака малайзійських авіаліній рейсу МН17.
Ця публікація — певний політично-юридичний підсумок (обвинувальний акт) мого розслідування обставин знищення малайзійського пасажирського літака, яке я проводив із групою своїх колег і експертів у сфері гарантування безпеки польотів цивільної авіації та використання засобів ППО. 

Що важливіше — людяність чи «бабло»?!

На сьогодні встановлено достатньо доказів, які однозначно вказують на московських організаторів, виконавців, пособників вчинення терористичного акту. Їхні прізвища, посади, звання, роль кожного у знищенні авіалайнера я встановив і опублікував.
 
Як колишній слідчий МВС і начальник відділу військової контррозвідки СБУ, я дав свою правову оцінку діям осіб, причетних до знищення пасажирського літака, починаючи з Путіна і вищого військово-політичного керівництва РФ. 
 
Сьогодні йдеться не лише про юридичну сторону справи, а про значно важливіше і цінніше — моральність (аморальність) і духовність (бездуховність) не лише лідерів і політиків країн «великої двадцятки», а й народів цих країн і людства в цілому. Чи здатний світ зло назвати злом і покарати його, чи здатні ми, люди доброї волі, протистояти тим, хто наше життя не ставить ні в що, вважаючи себе володарями планети Земля?! Чи спроможне хвалене незалежне західне правосуддя (в даному випадку — нідерландське) засудити вбивцю Путіна і його терористичну організацію і визнати їх міжнародними воєнними злочинцями?! Врешті-решт, що важливіше: ЛЮДЯНІСТЬ чи «БАБЛО», ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ чи ЦІНА ПИТАННЯ, СПРАВЕДЛИВІСТЬ чи ГЕОПОЛІТИКА, ПРАВДА чи ІНТЕРЕСИ?!
 
Люди, невже ви не бачите, як «сильні світу цього», зомбуючи вас тотальною брехнею за допомогою новітніх технологій, ведуть закулісну геополітичну гру і торги на крові українців і пасажирів малайзійського літака, вбитих Кремлем, заробляючи на цьому мільярдні статки?!

Ангели-охоронці, що врятували Україну

Понад п’ять років тому в небі над Донбасом відбулося не лише знищення пасажирського літака, а щось «незбагненне», що нам важко зрозуміти. Щось подібне «незбагненне» відбулося у червні 1967 року в небі над Ізраїлем під час його «шестиденної війни» з Єгиптом, у якій ізраїльтяни здобули перемогу...
 
Того липневого дня 2014 року 298 безвинно убієнних людей з 18 країн світу своїм життям врятували не лише Україну від окупації російського фашизму і загибелі десятків тисяч українців, вони врятували людство від третьої світової війни, у якій загинули б сотні мільйонів, а можливо, і вся цивілізація. На 18 липня 2014 року Путіним було заплановане масштабне вторгнення регулярних російських військ в Україну з метою окупації її східно-південних областей, що могло стати початком третьої світової війни і, можливо, з застосуванням ядерної зброї... 
 
Для нас, українців, вони — 298 душ — стали ангелами-охоронцями, як наші Герої Небесної Сотні та добровольці-військові, які загинули на східному фронті, захищаючи Україну від російського
агресора. Прийде час, і ми це усвідомимо...
 

Як Путін і Обама приховували сліди злочину

Згідно з інформацією, яку мені вдалося отримати з офіційного сайту Кремля, Путін 17 липня 2014 року в пожежному порядку провів телефонні розмови: о 20:40 з канцлером ФРН Ангелою Меркель, о 22:15 — з прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Камероном, о 23:00 — з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте й о 01:10 — з президентом Франції Франсуа Олландом, яким навішав «локшини на вуха» і перевів стрілки відповідальності за збитий літак рейсу МН17 на Україну, стверджуючи, що його знищив «український винищувач».
 
Розповім про роль президентів Путіна й Обами у спільному приховуванні доказів злочину, затягуванні створення Міжнародного трибуналу та чому Путін за власною ініціативою, завчасно (за декілька днів) замовив телефонну розмову з Обамою на день збиття малайзійського «Боїнга» (17 липня), про що вони говорили і до чого домовилися.
 
Після розмови з Путіним, який повідомив Обамі, що авіалайнер МН17 збив «ймовірніше за все український винищувач», президент США дав доручення вияснити, чи є серед загиблих американці. Довідавшись, що є лише один, Обама пристав на пропозиції Путіна: не робити офіційних заяв, хто збив літак, давати дозовану невизначену інформацію, утаємничити від журналістів інформацію розвідок про обставини знищення «Боїнга», не вносити на розгляд Радбезу ООН проєкт резолюції про створення Міжнародного трибуналу, дочекатися, поки Росія, як обіцяв Путін, завершить своє первинне розслідування і його результати направить адміністрації президента США для уточнення спільної позиції.
 
Професор із питань національної безпеки в американському військово-морському коледжі, аналітик розвідки і офіцер контррозвідки Агентства національної безпеки США Джон Шиндлер стверджує, що розвідка США наступного дня надала президенту Бараку Обамі докази (фотознімки супутників, відео пересування «Бука», дані аудіорозвідки SIGINT, висновки експертів) вини Росії і причетності 53-ї ЗРБ ППО ЗС РФ до збиття літака МН17. Проте в адміністрації Обами вирішили не обнародувати ці докази, наголосив Шиндлер.
 
«Як підтвердили мені три офіцери розвідки, Вашингтон мав інформацію про збиття МН17, у тому числі й дані SIGINT, що не викликало ніяких сумнівів у тому, що російські військові 53-ї ракетної бригади протиповітряної оборони знищили лайнер. Проте адміністрація Обами вирішила сховати цю новину», — розповів Шиндлер у травні 2018 року.
 
Він навів приклад, коли в 1983 році радянський винищувач збив літак корейських авіаліній, в результаті чого загинуло 269 людей. Москва не визнавала своєї вини, як зараз це робить Путін. Тоді президент США Рональд Рейган виступив із заявою, в якій звинуватив Радянський Союз, а потім, під час засідання Ради Безпеки ООН, представник США пред’явив дані аудіорозвідки, які змусили СРСР зізнатися у знищенні корейського літака.
 
Джон Шиндлер зауважив, що «президент Обама міг зробити те ж саме в 2014 році, на другий-третій день після збиття малайзійського «Боїнга», але він відмовився». «Це лише один із прикладів небажання адміністрації Обами йти на конфлікт із Путіним і його режимом під час посилення його злочинної діяльності. Відмовившись виступити проти російської агресії, президент Обама заохочував її — кульмінацією стало безпосереднє втручання Кремля у наші вибори 2016 року, з доленосними наслідками, з якими ми сьогодні живемо», — наголосив Шиндлер.
 
Російський експерт із питань безпеки і кризових ситуацій, офіцер зовнішньої розвідки КДБ СРСР Федір Яковлєв заявив: «Питання ефективності розслідування знищення «Боїнга» МН17 знаходиться більше в політичній сфері, ніж у юридичній або технічній, і тому без вирішення політичної складової, яка може бути вирішена винятково в діалозі між президентами США і РФ, на закінчення розслідування розраховувати не доводиться.
 
Упродовж чотирьох років замість справжнього розслідування була його імітація, брехня та цинічна маніпуляція почуттями рідних загиблих».
Російський професор, політичний аналітик Валерій Соловей вважає, що строки розслідування затягуються навмисно: «Захід із самого початку був зацікавлений у тому, щоб не доводити справу до кінця. Зараз ми бачимо, що відповідальність за збитий літак МН17 розмивається.
 
Насправді ж, упродовж декількох днів після цієї трагічної катастрофи все було відомо: були дані об’єктивного контролю, які знаходяться в руках американців. Їм не дали ходу тому, що від них почали б вимагати рішучих кроків. А в цьому ніхто не зацікавлений, окрім рідних загиблих і України».
Конгресмен США Чарлі Кента зазначив, що «звіт міжнародних слідчих (вересень 2016 року. — Авт.) лише підтверджує те, що ми знали раніше — на другий день після катастрофи малайзійського літака».
 
На четвертий день після знищення літака МН17, коли вже ні в кого не було сумнівів, що він був збитий російським «Буком», США як постійний член РБ ООН не ініціювали питання про створення міжнародного трибуналу на засіданні Радбезу ООН 21 липня 2015 року.
 
Через пару днів після авіакатастрофи англійські, а згодом і американські газети написали, що літак МН17 був збитий російським «Буком» і вся відповідальність за його знищення і загибель людей лежить на Росії. Достатньо подивитися заголовки газет: «Путін вбив мого сина» (DailyMail ), «Війна Путіна» (DailyNews), «Ракета Путіна» (TheSun), «Жертви Путіна» (DailyMirror), «Кров на його руках» (TheWeek–USA).
 
Відповідно до чинного кримінального законодавства США, Нідерландів і України, президент США Барак Обама є пособником вчинення терористичного акту у вигляді «приховування слідів злочину» або «сприяння приховуванню злочину». За таких обставин він має бути допитаний слідчими Міжнародної слідчої групи (МСГ), генеральним прокурором Нідерландів і понести покарання, визначене судом.
 
 
Діти Ентоні Масліна: 
Мо, Отіс і Еві — разом із дідусем 
Ніком Норрісом були вбиті Путіним.

Незаперечні факти, або Хто «цілує Путіна в дупу»

У липні 2018 року австралієць Ентоні Маслін, який із дружиною втратив трьох дітей у катастрофі рейсу МН17 у небі над Донбасом, написав відкритого листа президенту США Дональду Трампу після того, як той зустрівся і провів спільну прес-конференцію з президентом Росії Путіним у Гельсінкі 17 липня 2018 року. 
 
«Містере Трамп, ви винайшли термін і багато говорили про «фейкові новини». Але давайте спробуємо поговорити про те, що не є фейком, — ідеться в листі, опублікованому паном Масліним на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Давайте назвемо це незаперечними фактами. Вам не потрібно нічого шукати; незаперечне означає щось, що неможливо заперечувати або спростовувати.
 
Пасажирський літак рейсу МН17 було збито — було вбито 298 невинних людей — це незаперечний факт. Літак збили російською ракетою — це незаперечний факт. Це вбило трьох наших прекрасних діточок і їхнього дідуся, це зруйнувало наше життя і багато інших життів — це незаперечний факт. Це сталося чотири роки тому (лист від липня 2018-го. — Авт.) — це незаперечний факт. Це зробила людина (Путін), чию дупу ви тільки що розцілували: той, хто продовжує брехати про цю трагедію, — це також незаперечний факт. Те, що я відчуваю до вас обох, — це не гнів, це щось набагато гірше. Це жалість. У вас немає співчуття до ближнього, і ви явно не маєте поняття, що таке любов. У вас немає нічого цього». До свого листа Ентоні Маслін додав фото своїх загиблих дітей. 
 
Доповню справедливе твердження австралійця Масліна й іншими фактами, які є незаперечними:
 
1. РФ є державою-агресором, державою-терористом, державою, яка спонсорує тероризм, державою, яка є реальною загрозою існування цивілізації.
2. Збиття пасажирського літака було заздалегідь спланованим терористичним актом.
3. Рішення про направлення в окупований Донбас ЗРК «Бук», яким збили малайзійський «Боїнг», ухвалив Путін.
4. Організаторами терористичного акту, що призвів до загибелі 298 людей, є президент РФ Путін і його військово-політичне оточення (їхні прізвища мною встановлені й опубліковані).
5. РФ була єдиною країною, яка наклала вето на проєкт резолюції про створення Міжнародного кримінального трибуналу для засудження осіб, винних у знищенні літака МН17.

«Стрілочники»

19 червня 2019 року генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке і голова Національної поліції Вільберт Пауліссен озвучили на брифінгу офіційну версію результатів розслідування і назвали прізвища чотирьох підозрюваних у знищенні літака: Сергія Дубинського (позивний «Хмурий»), Ігоря Гіркіна («Стрєлок»), Олега Пулатова («Гюрза») — всі троє громадяни РФ — і Леоніда Харченка («Кріт») — громадянин України. Згодом Генеральна прокуратура Нідерландів видала міжнародні ордери на їхній арешт і висунула їм офіційні обвинувачення.
 
Мені заздалегідь були відомі прізвища осіб, відібраних генеральним прокурором Нідерландів та керівництвом генеральної прокуратури і СБ України на роль «стрілочників» (цапів відбувайлів) — співучасників знищення малайзійського «Боїнга» у виді двох дрібних «організаторів» (Гіркіна і Дубинського) і двох «пособників» (Пулатова і Харченка). 
 
Про одного з цих «організаторів» доставки «Бука» в Донецьк та його роль у збитті літака МН17 Ігоря Гіркіна я розповів ще чотири роки тому в статті «Кремль — вбивця» («Україна молода», 5 травня 2016 р., № 55). У зазначеній публікації, а також у статті «Путін — терорист № 1» («Україна молода», 5 жовтня 2016 р., № 125) я назвав замовника терористичного акту — президента РФ Путіна, його організаторів — окремих представників військово-політичного керівництва Росії та виконавців злочину — офіцерів 53-ї зенітно-ракетної бригади ППО ЗС РФ (їхні прізвища, посади, звання та фото опубліковані у статті).
 
Прізвища і позивні трьох інших «стрілочників» (Дубинського, Пулатова і Харченка), їхню роль у знищенні літака, я опублікував у статті «Путін — гібрид Гітлера-Сталіна» («Україна молода», 20 лютого 2018 р., № 20). У статті «Якби не Путін — ми були б живі» («Україна молода», 27 лютого 2018 р., № 23) я опублікував повний список керівників вищого командного складу ЗС РФ на чолі з Путіним, причетних до збиття літака, щодо яких, на мою думку, як колишнього слідчого, зібрано достатньо доказів для оголошення підозри в організації вчинення терористичного акту, що призвів до загибелі 298 людей. 
 
У своїх публікаціях і офіційних зверненнях до генерального прокурора України Юрія Луценка і керівництва СБУ я неодноразово рекомендував їм оголосити президенту РФ Путіну і керівникам вищого командного складу ЗС РФ (їхні прізвища, посади, звання були зазначені) підозру в організації вчинення терористичного акту, за попередньою змовою групою осіб, що призвів до загибелі людей (ч.3 ст.27, ч.3 ст.258 КК України), обрати підозрюваним запобіжний захід у вигляді тримання під вартою і оголосити їх у міжнародний розшук.
 
У серпні 2016 року міністр юстиції Павло Петренко стверджував: «Ми можемо оголошувати підозру Путіну, якщо він порушив українське законодавство, його посада не має значення». 
У грудні 2017 року перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук, який входив до складу Міжнародної слідчої групи, наголосив, що, відповідно до Угоди між Україною і Нідерландами, судовий процес у національному суді Нідерландів не позбавляє Україну можливості звертатися до українського суду з обвинувальними актами щодо осіб, причетних до знищення літака. У кожній країні-учасниці спільної МСГ є своє кримінальне провадження, своє слідство, ми знаходимо докази і матимемо можливість звертатися в національні суди з клопотанням про засудження винних у збитті літака, зазначив Сторожук.
 
Проте лише 18 червня 2019 року Головне слідче управління СБУ за погодженням Генеральної прокуратури України виявилося спроможним офіційно оголосити повідомлення про підозру «стрілочникам» Гіркіну і Дубинському в організації вчинення терористичного акту, за попередньою змовою групою осіб, що призвів до загибелі людей ( ч.3 ст.27, ч.3 ст.258 КК України), а Пулатову і Харченку — у пособництві вчинення терористичного акту, за попередньою змовою групою осіб, що призвів до загибелі людей (ч.5 ст.27, ч.3 ст.258 КК України). 
 
Після закінчення брифінгу генерального прокурора Нідерландів 19 червня 2019 року Юрій Луценко, який був присутнім на ньому, заявив журналістам, що МСГ готує підозри широкому колу причетних до збиття літака рейсу МН17 і має «дорожню карту» подальшого розслідування.
 
«Наступними підозрюваними будуть особи від солдатів, полковників і генералів до найвищого політичного та військового керівництва Російської Федерації. Остання розмова між Гіркіним і Сурковим (помічником президента РФ на той час. — Авт.) за двома криптованими кремлівськими телефонами багато про що каже уважним аналітикам»,— наголосив Луценко. 
 
Зеленський, у свою чергу, привітав висновки МСГ у справі знищення малайзійського літака і висловив надію, що на лаві підсудних будуть не лише ті, кому СБУ оголосило підозру, а всі ті, хто винний у «зухвалому вбивстві невинних дітей, жінок і чоловіків».
 
Я сподівався, що після таких заяв Луценка і Зеленського ніщо не буде заважати Генпрокуратурі та СБУ порушити кримінальне провадження щодо президента Росії Путіна та вказаних мною осіб вищого військового командування ЗС РФ і військових 53-ї ЗРБ, оголосити їм підозру в організації вчинення терористичного акту, обрати підозрюваним міру запобіжного заходу та оголосити їх у міжнародний розшук.
 
  Проте досі обіцяних «підозрюваних найвищого політичного та військового керівництва РФ» у знищенні МН17 так і не з’явилось. Більше того, один із ключових свідків — Володимир Цемах (позивний «Борисич»), командир роти ППО так званої «ДНР» у місті Сніжне, звідки російською ракетою було збито літак МН17, — за наполяганням Путіна і за згодою Зеленського  був звільнений з-під варти і 7 вересня 2019 року переданий у Росію в рамках обміну полоненими. 
 
Такі дії Зеленського, з точки зору здорового глузду, політичної доцільності і вимог Конституції України (ст.25), яка забороняє видачу своїх громадян іншій державі, є антиконституційними, злочинними і просто маразмом! 
11 вересня прокуратура Нідерландів офіційно оголосила підозру Цемаху в співучасті знищення літака рейсу МН17. У грудні СБУ оголосила його в розшук.

Загрози зриву судового процесу в справі МН17

Генпрокурор Нідерландів Фред Вестербеке заявив, що його країна готова надати російським військовим (у статусі свідків), які транспортували чи супрово­джували «Бук», ракетою з якого був збитий малайзійський літак, а також особам, яким відомо, хто причетний до його знищення, гарантії захисту і безпеки, а також притулок в обмін на їхні свідчення в суді.
 
На сьогодні 13 свідків у справі знищення літака залишаються засекреченими, оскільки, за висновками Генеральної прокуратури Нідерландів, їх здоров’я і життя перебувають під реальною загрозою. Ці свідки отримають кодове ім’я, заявили в міністерстві юстиції країни.
 
За моєю інформацією, сьогодні Нідерланди, як ніколи, «окуповані» агентурою спецслужб Росії, яка розшукує цих свідків із метою залякування, викрадення або ліквідації, щоб вони не дали свідчення у суді. 
 
Для висвітлення судового процесу в Гаагу прибуде велика кількість журналістів і представників правозахисних організацій із різних країн, серед яких будуть агенти спецслужб Росії з документами прикриття. Їхнє завдання — розшифрувати та ідентифікувати свідків, виявити місця їхнього проживання, а також встановити їхніх рідних. Далі будуть працювати так звані групи «евакуації» або «зачистки».
 
Не виключаю вчинення серії терористичних актів, щоб дестабілізувати ситуацію в країні, спровокувати масові безпорядки в Гаазі й зірвати судовий процес.
 
За моєю інформацією, заплановані різноманітні інформаційні атаки — вкид фейкових повідомлень психологічного характеру, щоб посіяти тривогу, страх і паніку серед населення. Наприклад, анонімні повідомлення про те, що приміщення суду або прилеглі до нього будівлі заміновані. Поширення в Європі коронавірусу буде використано російською агентурою для нагнітання обстановки в Нідерландах через підконтрольні закордонні ЗМІ й соціальні мережі. 
 
Для підривної роботи спецслужби РФ будуть використовувати так званих «друзів Путіна» і «приятелів Росії» серед нідерландських політичних партій, громадських організацій, фондів, членів парламенту. 
 
Нагадую, що Росія через фейкові новини, «фейкових українців» (молодих росіян), які проживають у Нідерландах, та членів лівого крила нідерландського парламенту і місцевих мігрантів-прихильників росіян, масово впливала на свідомість нідерландців під час референдуму (квітень 2016 року) щодо ратифікації Угоди про асоціацію ЄС з Україною, звинувачуючи її у знищенні малайзійського літака. Серед загиблих, нагадаю, найбільше було громадян Нідерландів — 193 особи. 
 
Як  наслідок російського впливу та поширеної брехні — 61% нідерландців, які взяли участь у референдумі, висловився проти ратифікації зазначеної Угоди. Переконаний (особисто бачив настрої нідерландців), що таких результатів референдуму не було б, якби Генеральна прокуратура і Рада безпеки (DSB) Нідерландів, які ще на початку 2015 року достеменно знали, хто збив літак МН17, своєчасно довели правдиву інформацію до своїх громадян.
 
Лише наприкінці вересня 2016 року (через 5 місяців після референдуму) світова спільнота почула куций звіт генпрокурора Нідерландів і МСГ про те, що пасажирський авіалайнер МН17 був збитий «Буком» 53-ї ЗРБ ППО ЗС РФ, доставленим на окуповану російськими військовими формуваннями територію України, який після знищення літака був повернутий назад у Росію.
 

Зустріч Путіна і Обами на Генасамблеї ООН, Нью-Йорк, 29.09.

«Депутати — іуди

 

У травні 2018 року президент РФ Путін голослівно звинуватив Україну в тому, що «вона порушила міжнародні правила і не закрила повітряний простір над територією, де проходили бої». Підхопивши путінське «наша пісня гарна, починаємо знову», парламент Нідерландів 8 жовтня 2019 року «одноголосним хором проспівав» за рішення про проведення розслідування обставин незакриття Україною повітряного простору над Донбасом 17 липня 2014 року — у день збиття літака рейсу МН17.
 
«Заспівувачами» (ініціаторами) розслідування виступили депутати Палати представників від Християнсько-демократичної партії і соціалістичної партії — так звані «друзі Росії» й «агенти впливу» Путіна.
 
Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок під час дебатів у парламенті повторив офіційну позицію уряду про відсутність обґрунтованих юридичних доказів для притягнення України до відповідальності та заявив, що уряд не бачить причин для нового розслідування. Проте парламентарії проігнорували незаперечні аргументи свого міністра і підтримали вбивцю Путіна. 
 
За допомогою російської агентури політичного впливу в нідерландському парламенті й громадянському суспільстві країни, а також через діаспору росіян у Нідерландах Путін вживає усіх можливих заходів (від дезінформації до шантажу і підкупу) через підпорядковані йому МЗС, СЗР, ФСБ, ГРУ РФ, щоб перекласти на Україну свою провину за вбивство 298 людей, які були на борту МН17.
25 червня 2019 року 5 із 7 представників у ПАРЄ від парламенту Нідерландів проголосували за повернення делегації Росії без будь-яких обмежень до ПАРЄ (проти проголосували депутати Петра Стієнен і Пітер Омцігт).
 
І це — попри те, що саме Нідерланди зазнали найбільших втрат у катастрофі малайзійського літака. Цим голосуванням «депутати-іуди» під «специфічним» впливом Росії зрадили пам’ять загиблих і рідних жертв трагедії, які у своєму листі до Парламентської Асамблеї вимагали не допустити повернення Росії з правом голосу в ПАРЄ.
 

Ризики вчинення терористичних актів присутні 

З урахуванням різкого загострення відносин між Туреччиною і Росією (ситуація на межі війни) та великої кількості іммігрантів у Нідерландах з неєвропейських країн, а також біженців і вимушених переселенців із Сомалі, Сирії, Іраку, Еритреї, Афганістану (майже всі вони мусульмани), настійливо рекомендую своїм колегам зі спецслужб і поліції Нідерландів не ігнорувати можливих загроз і провокацій, які російські агенти вміло будуть використовувати за участю зазначених категорій іноземців, а вжити необхідних, а можливо, і надзвичайних заходів для попередження і недопущення протиправних і провокаційних акцій з боку Росії під час судового засідання.
 
Нагадаю, що в грудні 2018 року в Нідерландах затримали чотирьох іноземців «не із західних країн» віком від 30 до 40 років, а в німецькому місті Майнці, за запитом нідерландської сторони, був арештований 26-річний сирієць. За даними поліції, вони готували теракти в Нідерландах.
 
У березні 2019 року уродженець Туреччини Гьокмен Таніша у нідерландському місті Утрехт відкрив вогонь по пасажирах трамваю: троє людей були вбиті, ще п’ятеро зазнали поранень. 
За повідомленням Euronews, наприкінці листопада 2019-го поліція Нідерландів арештувала двох іноземців, які планували вчинити перед Новим роком теракт із використанням вибухівки і поясу шахіда. 
 
Представники прокуратури Нідерландів заявили, що ризики здійснення терористичних актів у країні досі присутні. 
 
Зауважу, що турки, які проживають у Нідерландах, складають 2,5% населення цієї країни або понад 430 000 осіб. Іслам в Нідерландах сповідує 5% громадян (майже мільйон мусульман). 
Скориставшись загостренням ситуації з Туреччиною після ескалації бойових дій у сирійській провінції Ідліб, де загинули 36 турецьких солдатів у результаті атак військ Башара Асада і РФ, та відкриттям Туреччиною свого кордону для безперешкодного виїзду всіх біженців, включаючи сирійців, до країн ЄС, російські спецслужби спробують спровокувати міжрелігійні і міжетнічні конфлікти на кордоні з ЄС і в Нідерландах. 
 
У разі ускладнення ситуації і наявності серйозної оперативної інформації раджу спецслужбам Нідерландів звернутися по допомогу до провідних країн НАТО, що мають досвід боротьби з терористичними проявами, які спецслужби РФ проводять за кордоном «Під чужим прапором». 
 
До завершення судового процесу над Росією, на яку уряди «Нідерландів і Австралії поклали відповідальність за її участь у збитті МН17», нідерландським правоохоронцям і спецслужбам у своїй діяльності необхідно керуватися принципом «береженого Бог береже!».
 
«Стрілочники» Гіркін, Дубинський, Пулатов, Харченко.
 

Спецоперації Путіна «Під чужим прапором»

Євген Марчук, перший голова СБУ, який віддав спецслужбі понад 30 років свого життя, ознайомившись з опублікованими матеріалами мого розслідування про обставини збиття літака МН17, на своїй сторінці у «Фейсбуці» зауважив таке (процитую — це дуже важливо почути з вуст професіонала такого рівня в контексті тих подій, які відбуваються і можуть відбутися навколо України!): «Спецслужби, особливо розвідувальні, провідних країн світу добре знають, що таке спецоперації «Під чужим прапором» («чужими руками жар загрібати». — Авт.). Суть, думаю, зрозуміла не тільки спеціалістам, хоча там є дуже багато особливостей для професіоналів. Глибоко вдивляючись у суть наших проблем із Угорщиною, Польщею і особливо з Нідерландами, які періодично почали спалахувати саме після того, як Росія розпочала агресію проти України, можна побачити чіткі прикмети таких операцій проти України. Особливо, коли звернути увагу на нібито випадкові збіги в часі і чітку націленість нібито не російських атак проти України саме в контексті українсько-російських проблем, на задіяні ресурси цих операцій... І ще багато-багато чого».
 
«І от знову Нідерланди. Недавній референдум у цій країні щодо європейського вибору України, тепер — розслідування ролі України в катастрофі малайзійського пасажирського авіалайнера над територією України. І Росія тут ні при чому. Єдине співпадіння — як тільки було оголошено про дату початку вже судового розгляду справи по МН17, так і раптом несподівана ініціатива в самих Нідерландах про необхідність розслідування ролі України у цій катастрофі»,— наголосив Євген Марчук.
 
«Мені доводилося очолювати розслідування двох складних авіакатастроф із численними жертвами пасажирського літака й окремо — військового. Тому я добре знаю, яка це важка, копітка і нервова робота із залученням великої кількості експертів. Саме тому я пропоную прочитати цей високопрофесійний матеріал про паралельне розслідування причин загибелі авіалайнера МН17 над територією України, яке довгий час за власною ініціативою проводив генерал-лейтенант СБУ, Герой України Григорій Омельченко з групою експертів. У тому числі й іноземних. Даний матеріал допоможе вам правильно орієнтуватися, коли ця операція «Під чужим прапором» почне з міжнародним гуркотом розгортатися проти України»,— наголосив Євген Марчук.