Справа «Чорного лісоруба»: Державна екоінспекція підтвердила незаконність вирубок у Гутянському лісгоспі на Харківщині

26.02.2020
Справа «Чорного лісоруба»: Державна екоінспекція підтвердила незаконність вирубок у Гутянському лісгоспі на Харківщині

Через незаконну вирубку ліс помітно «лисіє».

На території скандального ДП «Гутянське лісове господарство», яке донедавна очолював Віктор Сиса, було незаконно вирубано дерев на суму 7 мільйонів гривень.
 
 
Таку інформацію розповсюдила пресслужба ГУ Державної екологічної інспекції в Харківській області після проведеної перевірки.
 
 
«Незважаючи на складні погодні умови, під час яких здійснювався захід, i повільне надання з боку окремих посадових осіб лісгоспу та Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства необхідних документів, інспектори встановили низку порушень під час планування та використання лісових ресурсів», — iдеться в повідомленні. 
 
Усі дані інспектори направили до обласної прокуратури, але це не означає, що порушники екологічного законодавства невдовзі понесуть кримінальну відповідальність. Принаймні історія звільнення з посади директора Гутянського лісгоспу Віктора Сиси не дає серйозного приводу для оптимізму.
 
Як «УМ» уже повідомляла, вперше прізвище проблемного лісника пролунало ще влітку минулого року на нараді, яку проводив Володимир Зеленський. Утім авторитету президента на той час забракло для того, аби у господарстві провели бодай формальну перевірку, тому реліктові дуби й далі нищилися з нечуваною швидкістю. 
 
Заарештували пана Сису лише у листопаді, але не за ліс, а за хабар, який той намагався дати співробітнику НАБУ. «Він пропонував детективу 100 тисяч доларів, але приніс 110 тисяч, — розповів на пресконференції директор цього відомства Артем Ситник. — А потім, коли детектив під запис набрав його і запитав: «Чому 110 тисяч?», той відповів, що переплутав пакети. Цей Сиса взагалі цікавий персонаж».  
 
«Чорний лісоруб» Віктор Сиса, якого «знає навіть президент».
 
Просидів лісник під вартою недовго, бо швидко звільнився, сплативши 5 мільйонів гривень застави. Його відпустили під домашній арешт, одягнувши електронний браслет, але той почав скаржитися, що пристрій розтирає йому хвору на псоріаз шкіру. Зрештою Сиса опинився не лише на волі, а й вийшов на роботу, продовживши незаконні вирубки.
 
У підсумку його невгамовність стала шкодити репутації голови ХОДА Олексія Кучера, якому громадськість постійно закидала «фактор чорного лісоруба».
 
Нерви в очільника області остаточно здали під час селекторної наради з Кабміном, де він офіційно попросив нового голову Держагентства лісових ресурсів Андрія Заблоцького звільнити регіон від цього діяча. Мовляв, самі не справляємося.
 
«У нас є певна особа на прізвище Сиса, — сказав він. — Цього лісоруба (я беру на себе таку відповідальність) чорного й такого, що незаконно вирубує ліс, знає вся Україна. Його вже знає навіть президент. Вирубка лісу на Харківщині асоціюється саме з цим прізвищем. Сиса працює до сьогоднішнього дня. Його ловлять правоохоронці, його беруть під варту, після чого звільняють. Потім відсторонюють від посади, але Сиса продовжує працювати й рубати наш ліс. Тому в мене таке конкретне пряме питання: зробіть бодай щось, аби його прибрати. Що від мене вимагається — повідомте. Я надам вам всю інформацію». 
 
Після цього крику душі директора лісгоспу таки звільнили з посади і навіть знайшли прямі докази злочинів, що були скоєні у його господарстві. А от чи буде Віктор Сиса покараний — наразі невідомо. Вітчизняна система правосуддя жодних гарантій не дає.