Думки «Слуг» щодо закону про Нацагентство з подолання наслідків агресії розділились

21.02.2020
Законопроєкт про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Росії, що зареєстрований у Верховній Раді, писали ледь не всім парламентом — представники всіх політичних сил, за винятком проросійської «Опозиційної платформи — За життя».
 
Загалом до створення проєкту закону долучилися 59 народних обранців, серед яких, наприклад, Петро Порошенко, Сергій Рахманін, Альона Шкрум та Давид Арахамія. 
 
Текст документа щодо такого болючого й принципового для України питання розміщений на сайті Верховної Ради.

Росія — агресор! — це Закон

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроєкт визначає правові та організаційні аспекти роботи Національного агентства з ліквідації наслідків російської збройної агресії. Крім того, він має підготувати чітку правову позицію України щодо агресії Росії та чітко визначити претензії до агресора задля забезпечення його відповідальності за збройну агресію. Фактично цей законопроєкт є розширеним документом про Нацагентство з ліквідації наслідків агресії, засади і принципи його роботи.
 
Головне, що в разі ухвалення цього закону в українському законодавстві з’явиться очевидне визнання Росії як держави-агресора.
 
У законопроєкті передбачено, що Нацагентство є підзвітним Верховній Раді України, а також підконтрольним і відповідальним перед Кабінетом Міністрів України. Голова Національного агентства з ліквідації наслідків російської агресії призначається Кабінетом Міністрів України за поданням прем’єра терміном на 5 років. Головою Нацагентства може бути лише громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше п’яти років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, місцевого самоврядування, юридичних структурах в Україні або за кордоном чи в міжнародних організаціях не менше трьох років. Також він повинен володіти державною мовою та бути здатним за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки. 
 
Очільник організовує та контролює роботу Національного агентства, несе персональну відповідальність за його діяльність та результати роботи. 
 
Національне агентство з подолання наслідків російської агресії створюється з конкретною метою — забезпечення відповідальності Росії за напад на Україну в 2014 році. Та перед Агентством буде і низка інших важливих завдань. Зокрема, сформувати доказову базу, що підтверджує факт збройної агресії Росії проти України, яка розпочалась 20 лютого 2014 року; визначити загальний обсяг шкоди, заподіяної Росією державі Україна, її юридичним особам та громадянам унаслідок збройної агресії та тимчасової окупації території України; визначити загальний обсяг збитків, яких зазнала Україна як держава під час ліквідації шкоди, заподіяної збройною агресією Росії; сформувати та забезпечити ведення реєстру воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених вищими посадовими особами Росії, особовим складом Збройних сил Росії та керівництвом окупаційної адміністрації під час воєнних дій та впродовж тимчасової окупації частини території України; визначити обсяг, види і форми матеріальної та нематеріальної відповідальності Росії за збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин території держави.
 

А «Слуга» — проти!

 
Однак у партії «Слуга народу» окремі депутати розкритикували ідею створення Нацагентства щодо наслідків агресії РФ. Наприклад, народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк вважає, що Національне агентство з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації дублюватиме функції Міністерства юстиції і Міністерства закордонних справ.
 
Коментуючи журналістам зареєстрований у парламенті проєкт закону про Національне агентство України, Василевська-Смаглюк зазначила: «Мене він здивував тим, що він підміняє функції Міністерства юстиції і МЗС, яке займається позовною діяльністю щодо судів міжнародних інстанцій і стосовно Російської Федерації, і частково підміняє судову тяганину, яка ініційована НАК «Нафтогаз України». Депутатка наголосила, що не бачить сенсу у «створенні додаткового органу». Зокрема, за її словами, створення вказаного агентства «забирає багато коштів».