Рабінович обурив пропозицією сформувати делегацію щодо параду в Москві 9 травня

19.02.2020
Рабінович обурив пропозицією сформувати делегацію щодо параду в Москві 9 травня

Голова Аграрного комітету Микола Сольський та голова Комітету соцполітики Галина Третьякова — залежний інтерес: порядок нарахування субсидій буде оновлено після відкриття ринку землі? (Фото з сайта ukrinform.com)

Поточний парламентський тиждень припав на річницю трагічних подій на Майдані,що сталися з 18 по 20 лютого 2014 року. Своє чергове пленарне засідання народні депутати почали з хвилини мовчання.
 
І саме нинішнього, 18 лютого 2020 року, о 05.00 російські війська активізували свої дії на фронті, атакуючи опорні пункти в районі ділянки розведення Золоте — Оріхове — Новотошківка. На момент початку роботи сесії, тобто на 10.00 ранку, ми вже мали втрати на фронті.
 
Через півгодини, о 10.30, з’явилась інформація від штабу ООС, що українські військові втримали свої позиції. Однак цю інформацію, на думку кількох депутатів, зокрема й від фракції «ЄС» Ірини Геращенко, мали б озвучити керівники Міноборони та Генштабу України, і в сесійній залі в тому числі.
 
Так збiглося, напевне, що в порядку денному цього дня було два законопроєкти, внесені президентом Володимиром Зеленським, із питань безпеки та військового співробітництва. Вони стосуються навчань іноземних військових на території України та розподілу управлінських функцій у Збройних силах України згідно зі стандартами НАТО.
 
Але, оскільки Верховна Рада 6 лютого почала розгляд правок до законопроєкту про ринок землі, нардепи в першій половині свого робочого дня не приступали ні до чого іншого, окрім як продовження розгляду в другому читанні проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». А загалом розгляд правок до цього законопроєкту може розтягнутись аж до квітня. 
 
На погоджувальній раді, що вiдбулась напередодні, перший заступник голови фракції «Слуга народу» закликав інтенсивніше працювати над поправками до законопроєкту про ринок землі. 
«Ми звертаємося до політичної відповідальності всіх колег по парламенту, до, можливо, політичної совісті: ми можемо знайти спосіб, як цей закон розглянути швидше», — так дещо зверхньо заявив Олександр Корнієнко.
 
«Європейська Солідарність» також висловила свою позицію щодо законопроєкту про ринок землі: фракція — за ринок землі, але проти її «розбазарювання». Тобто запропонований законопроєкт політичну силу не влаштовує. У «Батьківщині», у свою чергу, зазначили, що не будуть відкликати свої поправки до законопроєкту. Сергій Власенко також закликав не розробляти новий законопроєкт про референдум, а проголосувати за вже запропонований «Батьківщиною».
 
«Відзначився» на погоджувальній раді народний депутат Вадим Рабінович від «ОПЗЖ». Він сказав, що Верховна Рада повинна сформувати парламентську делегацію для участі в параді у Москві на 9 травня. У «Європейській Солідарності» одразу ж відреагували обуренням через цю пропозицію.
 
«Давайте відверто, якщо є таке нестримне бажання піти й поклонитися перед Путіним, то вони можуть самостійно сформувати цю делегацію, бажано взяти квиток в один кінець, і я впевнений, що коли залишаться в Кремлі, то будуть значно природніше й реалістичніше виглядати там, ніж в українському парламенті», — сказав депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.