Через аномальне тепло у Харківському ботсаду почали оживати квіти

05.02.2020
Днями у Харкові був зафіксований температурний рекорд, оскільки стовпчики термометрів несподівано піднялися майже до 10 градусів тепла.
 
Як правило, в цю пору року на сході країни лютують особливо міцні морози, а середній показник сягає щонайменше 4,5 градуса з мінусовою позначкою.
 
Таку зиму синоптики називають аномальною, хоча й не виключають, що зима може жорстко нагадати про себе в березні.
 
Тим часом у Харківському ботанічному саду почали оживати рослини.
 
«Це ще не масове цвітіння, яке ми можемо спостерігати у квітні, — повідомила біолог Тетяна Орлова. — Ті ж шафрани поки що перебувають у бутонах, але їх уже добре видно. Звісно, це аномально, бо зазвичай вони розквітають у березні-квітні. Але заради справедливості треба додати: таке вже траплялося на початку лютого 2008 року. Тоді ми зафіксовали цвітіння пролісків». 
 
Відчули тепло також крокуси та інші рослини, що поволі показують свої маленькі зелені стебла. Набрякли й бруньки на екзотичних деревах. Наразі біологи сподіваються, що надто сильних морозів уже не буде і первоцвіт доживе до стійкого весняного тепла.
 
«Ми бачимо, що в деревоподібних півоній пагони пішли у ріст, — каже Тетяна Орлова. — Низькі температури для них украй небажані. Правда, якщо випаде сніг, то квіткові рослини можуть спокійно перебути й морози».