Де б не був: в Україні за порушення ПДР відповідатиме виключно власник автівки

05.02.2020
Де б не був: в Україні за порушення ПДР відповідатиме виключно власник автівки

На дорогах державного значення встановлять камери для автофіксації порушень правил дорожнього руху.
 
 
Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.
 
 
«Ми вводимо автоматичну фіксацію порушень ПДР. У тестовому режимі система почне працювати в березні 2020 року. Для цього вже придбали центр автоматизованої обробки даних, програмне забезпечення, 30 комплексів автоматичної фіксації порушень. 250 комплексів автоматичної фіксації порушень протягом 2020 будуть встановлені на дорогах державного значення. Залучаємо міста до розміщення автофіксації на міських дорогах», — зазначив міністр.
 
 
До реалізації проєкту iз впровадження локальних програм безпеки залучили Київ, Одесу, Харків, Кам’янець-Подільський, Дніпро і Львів.
 
Ці міста вже облаштовують інфраструктуру безпеки: системи зниження швидкості біля шкіл, велодоріжки та пішохідні переходи. У Міністерстві інфраструктури заявили, що цьогоріч програма безпеки на дорогах передбачає фінансування 3,2 млрд грн.
 
За інформацією очільника Міністерства інфраструктури, в 2019 році в Україні сталося близько 160 тисяч ДТП, у яких було травмовано понад 32 тисячi людей.
 
Тим часом експерт громадської організації LEAD office Тарас Гук розповівУкраїнському радіо, як працюватиме нова система: «Водій порушує, система зчитує номер, інформація вноситься в базу, надсилається на пошту або електронну адресу, якби був відповідний вебсайт. І далі, зважаючи на тяжкість порушення, — з вас або знімаються бали за порушення, або безпосередньо приходить штраф у вигляді квитанцій. Відповідальність за порушення несе власник автівки, навіть якщо за кермом був не він.
 
«Це така ж схема, як зараз зі штрафами за паркування у Києві та деяких інших містах: інспектор визначає лише власника, надсилає штраф на його адресу, а той уже знає, хто водій. І є час, коли водій має перевести відповідальність на себе», — зазначив експерт.