В Україні відзначають День Державного Герба

18:27, 19.02.2020
В Україні відзначають День Державного Герба

курсанти військової академії в Одесі вшанували Тризуб під час шикування.

День Державного Герба відзначають в Україні в середу, 19 лютого.

 

Зокрема, курсанти військової академії в Одесі до Дня Державного Герба України провели незвичайний флешмоб. На ранковому шикуванні 325 курсантів на плацу академії зобразили фігуру національного символу — тризуба.

 

Символічно, що участь у цьому заході взяли слухачі академії, які приїхали навчатися до академії із різних куточків країни: Луганщини, Донеччини, Дніпра, Львова, Тернополя, Києва. Таким чином, вони підтвердили єдність України як незалежної держави.

 

Курсанти передали естафету проведення флешмобу своїм колегам з Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Подібні флешмоби відбулися і в деяких інших ВНЗ.

 

До речі напередодні свята Український інститут національної пам'яті у співпраці з видавництвом «Родовід» створив виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

 

Виставка дає можливість простежити еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення. Тут можна побачити зображення Тризуба в інтерпретації Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та ін.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила Тризуб як Малий герб України, вважаючи його головним елементом великого Державного Герба України.

 

Відкритий конкурс щодо створення проекту Державного Герба України, відповідно до постанови Верховної Ради, був оголошений 24 червня 1991 року (тобто ще за існування СРСР). Під егідою Комісії з питань культури й духовного відродження ВР було створено робочу групу–журі з депутатів, істориків, мистецтвознавців, музейників.

 

Переміг у конкурсі проект історика–геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького. На думку Гречила, тризуб у графічній традиції періоду правління великого князя Володимира був прийнятий не випадково, оскільки «саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі.

 

Золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. У 1918 році тризуб також було обрано гербом УНР як символ соборності українських земель. Тризуб також був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х років тощо.

 

Наразі Великий Державний Герб України досі не затверджено. Герб є символом України як незалежної держави. Емблему зображують на офіційних документах, грошах і печатках.

 

Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.