«Код Гершвіна»: у Театрі оперети звучала музика американського композитора з українським корінням

05.02.2020
У Театрі оперети у Києві прозвучав концерт «Код Гершвіна».
 
 
Це проєкт, котрий реалізований за підтримки Посольства США в Україні та Національної спілки театральних діячів України. 
 
 
Під диригуванням Девіда Чарльза Абелля (США) звучали твори відомого американського композитора з українським корінням Джорджа Гершвіна.
 
 
«Я щасливий, що на сьогоднішній день ми змогли реалізувати чудовий культурний проєкт. Для нас він є символічним, оскільки Гершвін має українське коріння. Тобто українець ввів джазові стандарти у світовій музиці. Це своєрідна гордість. Назва цього проєкту «Код Гершвіна» говорить про те, що ми маємо звертатися до речей, які є об’єднавчими. Наприклад, музика є саме таким кодом. Джордж Гершвін і його музика — це код двох націй: американської та української», — сказав генеральний директор-художній керівник театру, народний артист України Богдан Струтинський.
 
Джордж Гершвін народився в Нью-Йорку в єврейській родині емігрантів з Одеси. Краса українських мелодій надихнула Маестро на створення хітів, які стали світовими шедеврами. У 1935 році Гершвін написав арію «Літня пора» (Summertime) для опери «Поргі та Бесс».
 
На створення цієї композиції його надихнула українська колискова «Ой ходить сон коло вікон», яку Гершвін вперше почув у Нью-Йорку у виконанні Українського національного хору на чолі з Олександром Кошицем у 1929 році. Композиція Summertime дуже популярна і нині.
 
«Я думаю, що для України важливо співпрацювати зі своїм партнером — Сполученими Штатами Америки — на різних рівнях: політичному, бізнесовому, релігійному, культурному, освітянському. Чим більше зв’язків у різних сферах, тим краща співпраця, і тим більше обидві країни можуть допомагати одна одній. Тому я вважаю, що культурні відносини дуже важливі, адже музика, література та мистецтво дають можливість спілкуватися на такому рівні, який формальні виступи не здатні забезпечити, не кажучи вже про те, що мистецтво надає чудові можливості для співпраці. Мистецтво — це емоції. Тому й важливо, щоб ми спілкувалися на інтелектуальному, емоційному рівнях», — сказав перед початком концерту перший секретар, аташе з питань культури та освіти Посольства США в Україні Шон О’Хара. 
 
Концерт складався з двох відділень. У першому лунали твори Гершвіна з мюзиклів та опер, друга частина була присвячена композиціям маестро, які лунали у відомих фільмах. Спеціальниим гостем став Флоріан Файльмайр (фортепіано, Австрія).
 
Українська публіка була в захваті від вишуканої музики у професійному виконанні українських та закордонних артистів, а іноземні гості ділилися позитивними враженнями від перебування в нашій країні.
 
«Я в Україні вперше. Перебуваю тут лише 10 днів. Проте надзвичайно вражений, який ентузіазм є у людей, з якими я працював. Артисти працювали по сім годин на добу, що ніколи не дозволили б собі американці. Мені приємно, що тут розуміють твори Гершвіна», — розповів диригент Девід Чарльз Абелль.