AndriyivskyFest-2020: вінницький театр представив комедію «Селфі зі Склерозом»

04.02.2020
AndriyivskyFest-2020: вінницький театр представив комедію «Селфі зі Склерозом»

Вінничани представили «Селфі зі Склерозом». (Фото надане театром.)

У рамках Міжнародного театрального фестивалю камерних вистав AndriyivskyFest в українському форматі на основній сцені Київського театру «Колесо» Вінницький академічний музично-драматичний театр імені Миколи Садовського представив комедію «Селфі зі Склерозом» за п’єсою Олександра Володарського. 
 
«Український формат AndriyivskyFest відбувається з жовтня 2019 року по травень 2020 року, — розповідає Ірина Кліщевська, генеральний директор фестивалю. — Щомісяця свої вистави за підтримки проєкту НСТДУ «Нема провінції в культурі» представляють професійні обласні театри країни.
 
У березні можна подивитися виставу з Чернігова, а у квітні до нас завітають херсонці. Стартував фестиваль у жовтні минулого року комедією «Обережно — жінки!» за п’єсою Андрія Курейчика Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького.
 
Режисер-постановник — заслужена артистка України Людмила Колосович. Львівський академічний театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» представляв «Пустостан» за твором польської авторки Маліни Пжесьлюги. Режисер-постановник вистави — заслужений діяч мистецтв України Олексій Кравчук.
 
На фестивалі працює професійне журі, яке визначить переможців. До його складу увійшли: Інна Гончарова — керівник театру «Маскам Рад», координатор Міжнародного соціально-культурного проєкту JoyFest, Віталій Кіно — директор-художній керівник Центру мистецтв «Новий український театр», театральний режисер, актор і викладач, Наталія Потушняк — театрознавець. 
 
Нагадаємо, що у фестивалі AndriyivskyFest брав участь і Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр із міста Сіверськодонецьк, який представив виставу «Останній герой суїциду» (драматург — Неда Неждана).
 
Ірина Кліщевська також розповіла, що з листопада минулого року паралельно проходить формат оцінки постановок незалежних театрів. Конкурсні вистави вже представили Студія «13 дублінів», ТО «Вітряк», Центр мистецтв «Новий український театр» та ТОВ «Мар’їнінський театр».
 
Серед членів журі: театрознавець Лілія Бевзюк-Волошина, директор-художній керівник театру-студії «Терракот» Ігор Гулий, заслужений артист України, режисер і телеведучий Віктор Кошель та глядацьке журі. Переможець також візьме участь у Міжнародному театральному фестивалі камерних вистав AndriyivskyFest.
 
Вінничани привезли до столиці незвичну комедію «Селфі зі Склерозом» за п’єсою сучасника, письменника-гумориста, драматурга і сценариста киянина Олександра Володарського. Режисерка-постановниця народна артистка України Таїсія Славінська розповідає, як тільки прочитала п’єсу, одразу побачила виставу.
 
За сюжетом, головна героїня Майя Михайлівна, якій виповнилося 88 років, стверджує: «Любов — найцінніше, що дароване людині». Та й інші персонажі, незважаючи на мінливості долі, непрості життєві обставини, залишаються вірними цьому твердженню, дружбі і честі. Головне, що чоловіки з минулого — не якісь надумані міфічні герої, а справжні, щирі, зі своїми пристрастями, сприйняттями, зі своєю долею, зі своїм щастям.
 
Майя Михайлівна прожила гідне життя. І сьогодні вона відчуває, що незабаром полине в засвіти. Та спогадами жінці ні з ким поділитися. І співрозмовником стає її власний… Склероз. Як виявилося, життя з ним не таке вже нудне й одноманітне!
 
Роль головної героїні виконала народна артистка України Клавдія Баріл. Актриса розповідає, що її героїня не вигадана — справжня, образ списаний із 90-річної Майї Михайлівни (навіть ім’я у п’єсі не змінили). За життя у неї було троє мужчин. Кожен із них міг стати її чоловіком. Але, на жаль, вона залишилася самотньою. І ось ці троє приходять до неї. А грає їх один актор Олександр Радько. Із роллю Склероза бездоганно впорався Григорій Сиротюк.
 
Комедія «Селфі зі Склерозом» змушує замислитися над теперішнім і майбутнім. Спонукає іншими очима подивитися на самотніх.