У харківському «ЄрміловЦентрі» відкрилася виставка художника Гамлета Зіньківського «3652019»

29.01.2020
Чергова виставка відомого харківського художника Гамлета Зіньківського має назву «3652019», що в досить оригінальний спосіб передає основний задум його нового проєкту.
 
Тобто майстер, який має імідж генія стріт-арту, щодня впродовж минулого року на звичайному аркуші паперу при допомозі простого чорного олівця передавав свої відчуття та емоції.
 
У підсумку на світ з’явилися 365 робіт, які він представив днями в одному з мистецьких закладів міста.
 
Ці малюнки не мають пафосних рамок і яскравих відтінків, але доповнені короткими філософськими фразами. Тобто кожна робота дає привід для роздумів і зайвий раз переконує в тому, що найбільш глибокий зміст може передати лише проста форма. 
 
Розглядання «щоденникових» одкровень Гамлета — захоплююча історія. Наприклад, 8 вересня він намалював просту вазочку з пензлями, підписавши свою роботу короткою фразою: «Моя зброя серця».
 
Але вже через день на світ з’явився малюнок iз претензією на алегорію, оскільки набір хатніх віників там супроводжується характерним написом — «Мої досягнення розмітають мої зморшки».
 
А ось улітку у митця, схоже, трапилася чорна смуга, бо свій малюнок, який нагадує перевернутий світ, 26 червня він підписав невеселою фразою: «За плечима — космос, попереду — вічність. Жодних перспектив».
 
Утім серед представлених малюнків є і пророчо-оптимістичні послання. Скажімо, 27 грудня на папері з’явився танк над якимись спорудами, що несе у своєму образі справжню надію — «Колись ми святкуватимемо нову перемогу». 
 
Свою художню манеру майстер називає «Стріт-артом для людей дощу». Потрапивши під зливу в місці, де розташований його малюнок, — прекрасна нагода замислитися над чимось вічним.
 
Свої послання, виконані на стінах будинків, старих арках, у занедбаних підворіттях, митець залишив у багатьох містах країни, але найбільше поталанило рідному Харкову.
 
Був час, коли комунальники оголосили війну незрозумілій їм творчості, але сьогодні все змінилося з точністю до навпаки, і стріт-арт Гамлета став місцевою культовою родзинкою. У місті склали навіть спеціальну туристичну карту, яка допомагає відвідати всі облюбовані художником місця.
 
«Усвідомлення інваріативності життєвого шляху, — каже він, — значно спростить деякі моменти. А при цьому слід пам’ятати: вам обирати, які фарби будуть нанесені на полотно. Новий шар обов’язково перекриє старий, і сюжет буде набагато кращий».
 
Сьогодні на рахунку художника — чимало виставок і перформансів. Він потрапляв до шорт-листів премії PinchukArtCentre, а також представляв Україну на відомій Венеційській бієнале. Його роботами ілюстрована збірка поезій Сергія Жадана «Антена».