Колеса на газоні: у Харкові збудують дві сотні екологічних парковок

21.01.2020
Одним із переможців програми «Громадський бюджет», започаткованої харківської мерією, став проєкт під назвою «Екологічна парковка».
 
Його співавтор Євген Кулик створив бетонну плитку для облаштування паркувальних місць у дворах, яка може водночас виконувати роль зелених газонів.
 
Досягається такий ефект завдяки тому, що це покриття має технологічні отвори й зовні схоже на решітку. Найкраще екоплитку класти у вільних від забудови місцях, де вже росте трава.
 
Тоді біля будинків з’являться не лише паркувальні місця, а й буде красиво впорядкована зелена зона. 
За словами автора ідеї, на виготовлення решітчастого покриття йде менша кількість будівельних матеріалів, тому воно майже вдвічі дешевше, ніж традиційні зразки.
 
Під час дощу вода швидко просочуватиметься у відкриті ділянки ґрунту, не створюючи калюж, але при цьому висока бетонна основа захищатиме територію від намивання мулу.
 
«Газонні решітки виготовляються з якісних матеріалів, — каже Євген Кулик. — Це щебінь, пісок і хороші марки цементу. Треба, щоб був не нижче 500-ї проби». 
 
Усього у Харкові планують створити 200 екологічних місць для паркування. Загальна площа майбутніх об’єктів — 2 тис. 400 квадратних метрів. На їх облаштування з бюджету міста виділили 1,5 мільйона гривень.