На Харківщині заважають встановити меморіальну дошку земляков-провіднику СБ ОУН

15.01.2020
На Харківщині заважають встановити меморіальну дошку земляков-провіднику СБ ОУН

(Фото із сайта kharkov.comments.ua.)

У Минківцях Валківського району активісти хочуть встановити меморіальну дошку Андрію Матвієнку, який народився у цьому селі.
 
 
Той свого часу поїхав на Галичину і брав активну участь в українській визвольній війні.
 
 
Зокрема, відомо, що з 1944 року Матвієнко служив у підрозділі УПА, курені «Скажені» Василя Андрусяка («Різуна»), розробляв разом iз побратимами військові операції проти НКВС, був крайовим провідником СБ ОУН(б) Карпатського краю.
 
 
Загинув виходець зі Слобожанщини в липні 1949 року на Львівщині. Щоб не потрапити в полон, пустив кулю у скроню. На той час йому було лише 30 років.
 
З ініціативою вшанувати пам’ять героїчного земляка активісти громадської організації «Світанок» зверталися до сільради Минківців, але не знайшли там підтримки.
 
Натомість у селі й досі трепетно зберігають погруддя, яке візуально нагадує червоноармійського комдива Василя Чапаєва. З точною ідентифікацією особи виникли проблеми через те, що керівники села не знають, чию саме пам’ять вшановують вже не одне десятиліття.
 
Тобто у листах до держустанов, які вже не раз радили сільраді виконати закон про декомунізацію, запевняють, що то «пам’ятник невідомо кому».
 
Як повідомила начальник Північно-Східного відділення Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова, у цьому відомстві вже отримали листа з роз’ясненням від сільської голови, де вона просить дати їм трохи більше часу для встановлення особи.
 
Але у громадських активістів, які вже давно відстежують цю проблему, схоже, остаточно урвався терпець.
 
«Якщо впродовж місяця демонтаж «невідомому Чапаєву» не відбудеться (з’явилося повідомлення на сторінці «Світанку» в соціальних мережах), то це зроблять невідомі патріоти».