Замах на екскомандира розвідників у Харкові: найманця російського ФСБ арештовано без права внесення застави

14.01.2020
Київський райсуд Харкова визначив запобіжний захід без права внесення застави 29-річному чоловікові, який, за даними обласного управління СБУ, планував закласти вибухівку в будинку на Московському проспекті. Так він мав помститися колишньому командирові армійської розвідки, який мешкає у цій багатоповерхівці.
 
Той факт, що разом з офіцером могли загинути десятки інших людей, виконавця і замовника злочину, схоже, особливо не турбувало.
 
Як повідомив керівник пресцентру СБУ в Харківській області Владислав Абдула, контррозвідники та слідчі СБУ разом iз бійцями ЦСО «А» затримали зловмисника з вибухівкою безпосередньо в самому будинку.
 
Потужність вибухового пристрою становила півкілограма тротилу. В дію він мав бути приведений за допомогою радіосигналу з автомобільної сигналізації. Через підвищену небезпеку при транспортуванні пристрій знешкодили у дворі того ж таки будинку.
 
Оперативники СБУ встановили, що для виконання злочину російська ФСБ залучила харків’янина, який раніше проходив військову службу в Нацгвардії України, однак скомпрометував себе і був звільнений. Завдання майбутній диверсант отримав під час короткотермінового виїзду до Росії.
 
Подальші його дії російські куратори узгоджували через мобільний месенджер. За вбивство колишнього командира виконавцю була обіцяна грошова винагорода. Потенційну жертву обрали невипадково.
 
«Спецслужби країни-агресора планували помститися українському командиру за успішні операції проти незаконних збройних формувань терористичних організацій «Л/ДНР», — повідомив Владислав Абдула. — Зокрема, знешкоджено групу офіцерів збройних сил РФ, один з яких носив звання «Героя Росії».
 
Прокоментував результати успішно проведеної операції і голова відомства Іван Баканов.
 
«СБУ бореться із загрозами у зародку, а не ліквідує наслідки, — сказав він. — Наші дії підтверджують це. Контррозвідувальна діяльність, протидія тероризму, захист національної безпеки — ті пріоритети, на які орієнтується сьогодні українська спецслужба».
 
До речі, це не перший випадок, коли російська ФСБ готувала диверсії у Харкові. Влітку минулого року був затриманий російський найманець, який планував пошкодити ємність iз хлором на Краснопавлівських очисних спорудах. Якби правоохоронці не попередили цей злочин, без питної води залишилися б одразу два міста області — Харків i Лозова.
 
Недавно також суд виніс вирок диверсанту, що намагався підірвати залізничний міст на шляху, який з’єднує регіон із зоною бойових дій. Якщо цього зловмисника не звільнять по обміну полоненими, він проведе за ґратами 10 років.