Щодоби ремонтні бригади «Харківгазу» здійснюють до 70 виїздів

24.12.2019
Зима внесла серйозні корективи у роботу харківських газовиків.
 
Як повідомила пресслужба підприємства, щодоби ремонтні бригади «Харківгазу» здійснюють до 70 виїздів на місця, і майже 70 відсотків поданих заяв стосуються аварійних ситуацій на прибудинникових мережах.
 
До речі, опікуватися своєю безпекою у профілактичному сенсі тепер мусять самі споживачі.
 
«Зобов’язання з безпечної експлуатації та регулярного технічного обслуговування цих мереж покладені на власників або співвласників багатоквартирних будинків, — пояснили ситуацію у відомстві. — З початку 2019 року ця послуга є ринковою і може надаватися спеціалізованими організаціями. При цьому виїзди на аварійні виклики споживачів, як і раніше, безплатно здійснює тільки АДС «Харківгазу». 
 
Основними причинами поломок i нещасних випадків фа­хівці називають самостійні заміни та ремонт газового обладнання, втручання у конструкції системи газопостачання та газових приладів, використання для обігріву приміщень газових плит. До лиха також може призвести ідея самотужки встановити примусову витяжку у будинках, де є газові прилади та апарати з відводом продуктів згоряння у димохід. Це категорично заборонено правилами безпеки.
 
Проте останнім часом зросла статистика не тільки порушень, а й пильності харків’ян, які не хочуть ризикувати життям i майном через чиюсь недбалість. У 2019 році газовики вчасно попередили більш ніж 200 аварій завдяки дзвінкам споживачів. У більшості випадків iшлося про власників будинків, які намагалися незаконно підключитися до газорозподільних мереж. Порушникам нарахували штраф у розмірі майже 6 мільйонів гривень.