Яке місто є найбільш корумпованим містом України — опитування

18.12.2019
Яке місто є найбільш корумпованим містом України — опитування

За «апартаменти» для Діда Мороза харківська мерія заплатила понад 6 мільйонів гривень. (Фото з сайта sq.com.ua.)

Після проведеного у 24 обласних центрах опитування соціологи назвали Харків найбільш корумпованим містом у країні.
 
Другу сходинку у цьому сумному рейтингу посіло місто Чернівці. Що ж стосується решти регіонів, то там апетити чиновників значно скромніші, хоча й не менш показові.
 
Скажімо, 11 відсотків респондентів зізналися, що вирішували свої проблеми через хабар більше, ніж п’ять разів, а 23 відсотки — раз чи два. Правда, 52 відсотки опитуваних запевнили, що за останні два роки закон у цьому сенсі не порушували, а сім від­сотків узагалі не змогли відповісти на це запитання. 
 
Утiм Харків сьогодні можна назвати не лише переможцем у рейтингу корупції, а ще й лідером iз марнотратства. Днями фахівці Харківського антикорупційного центру проаналізували на сайті «Прозоро» новорічну калькуляцію мерії, приголомшивши місцеву громаду астрономічними витратами на святкове убранство.
 
Так, для міфічного Діда Мороза чиновники підкупили будиночок вартістю 6,2 мільйона гривень. І хоча в мерії запевнили, що цей «шедевр» — не одноразовий, а може прослужити 10-15 років, ціна «об’єкта» викликала чимало запитань. Сяятиме Харків теж по-багатому.
 
Для цього центральні вулиці міста покриють світловою ілюмінацією «Зоряне небо» за 18 мільйонів гривень, яку з землі підсвічуватимуть «різні декоративні освітлювальні фігури та елементи», що коштують 22,2 мільйона гривень. 
 
Прийшла днями і чергова новина з харківського зоопарку, життєдіяльність якого традиційно оплачується за найвищим прейскурантом.
 
Як повідомили в антикорупційному центрі, адміністрація звіринця замовила собі сайт на суму 198,5 тисячі гривень. До речі, сам зоопарк не працює вже кілька років, оскільки там проводиться реконструкція, вартість якої сягнула 2 мільярдів гривень.
 
Більше того, мавпи, що вже потрапляли до корупційного скандалу через вартість закуплених для них фруктів, цього літа з’явилися біля воріт зоопарку ще й у формі пам’ятника під назвою «Музичний monkey band».
 
Від низькопробного велетенського муляжу вже відхрестилися всі відомі скульптори, а сама споруда отримала назву в народі «Вісники апокаліпсису». Але ж і цей «шедевр» добряче потрусив міську казну.