«Велика приватизація»: харківського гіганта із виробництва генераторів хоче купити Олександр Ярославський

22.11.2019
«Сбербанк», у якого відомо з якої країни рахунки виросли, намагається стягнути борг iз харківського держпідприємства «Електроважмаш», яким може розпочатися в Україні процес «великої приватизації».
 
Днями Господарський суд Харківської області відкрив кілька проваджень за позовом цього банку у справах, що стосуються заборгованості ДП «Електроважмаш». Ідеться про три кредитні лінії, які були відкриті у 2012 та 2014 роках на загальну суму 500 мільйонів гривень. 
 
Велику недоїмку перед кредиторами адміністрація пояснила тим, що значну суму коштів завод змушений був направити на реалізацію антикризових програм, тому перші 9 місяців цього року завершив зі збитком 33,4 мільйона гривень.
 
За цей же період змінився і державний власник заводу, оскільки Мінекономіки передало «Елекроважмаш» у розпорядження Фонду держмайна. ДП уже включили до переліку об’єктів великої приватизації. 
 
Якщо черговій програмі роздержавлення великих промислових гігантів таки ввімкнуть зелене світло, то харківське машинобудівне підприємство та «Об’єднана гiрничо-хімічна компанія» (ОГХК) будуть продані вже в першому півріччі наступного року. Цю новину повідомив міністр економіки Тимофій Милованов, назвавши своє рішення кінцем старих схем.
 
«Обидва підприємства рік чи більше були у списку на приватизацію, — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Перше притримували від передачі штучно, щоб продовжити дерибан його активів. А друге — улюблений клієнт НАБУ. Там схеми були не тільки від попередньої влади, а й від темних персонажів поза владою». 
 
Першим про своє рішення купити обидва підприємства публічно заявив керівник бізнес-групи DCH Олександр Ярославський. «Ми зацікавлені у розвитку української промисловості, а анонсовані міністром до приватизації об’єкти отримають нові перспективи за рахунок синергії з іншими активами DCH, — сказав він. — Наші інвестиційні можливості та успішне управління великими виробничими комплексами є передумовою забезпечення стабільної роботи «Електроважмашу» та «Об’єднаної гiрничо-хімічної компанії», зміцнення ринкових позицій цих підприємств». 
 
Як вплине на подальшу долю харківського промислового гіганта поданий «Сбербанком» позов, наразі невідомо, але боротьба за активи заводу може й справді виявитися гострою.
 
Бо нині це єдине в Україні й одне з найбільших у Східній Європі підприємств електричного машинобудування, що спеціалізується на випуску генераторів для ТЕС, ГЕС, АЕС.
 
Тут також виготовляють тягові електродвигуни та генератори для залізничного і міського електротраспорту, великі електродвигуни для металургійних та гірничодобувних підприємств. Радниками з приватизації «Електроважмашу» обрано компанію «KPMG Україна» у складі консорціуму Baker McKenzie, Henniger Winkelmann Consulting.