Труба і Портнов проти Порошенка: що наразі відомо про підозру ДБР п'ятому президенту України

20.11.2019
Труба і Портнов проти Порошенка: що наразі відомо про підозру ДБР п'ятому президенту України

Петро Порошенко негайно повернувся в Україну з Туреччини.

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань таки зробили те, про що попереджав директор бюро Роман Труба: ними скеровано до Генпрокуратури проєкт повідомлення про підозру п’ятому президенту України Петру Порошенкові, а також проєкт подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності.

 

Наслідком цієї процесуальної дії може стати розгляд Радою питання про позбавлення нардепа Порошенка депутатської недоторканності. 

Трубі Феміда не указ 

«Проєкт підозри підготовлено та направлено до прокуратури в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливого неправомірного впливу на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя у березні-травні 2019 року», — так обґрунтовують свої дiї в проєкті слідчі ДБР. 
 
І додають, що п’ятого президента України підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
 
Максимальне покарання за такі злочини — від п’яти до восьми років ув’язнення і позбавлення права обіймати певні посади.
 
Оскільки на момент резонансного повідомлення ДБР Петро Порошенко перебував за кордоном, першими відреагували представники прес-служби політика. Зокрема, у партії «Європейська солідарність» вказали на той факт, що так звана «підозра» Порошенку спершу була оприлюднена на телеграм-каналі одіозного ексзаступника глави адміністрації Януковича Андрія Портнова й лише згодом була «скопійована» прес-службою ДБР.
 
У прес-службі Порошенка вважають, що дана підозра є «нічим іншим, як російським замовленням на завдання шкоди репутації п’ятого президента, а також спробою перешкодити Петру Порошенку провести ряд зустрічей з іноземними лідерами на саміті Європейської народної партії у Хорватії та на безпековому форумі в Галіфаксі (Канада)».
 
Такої ж позиції дотримується і адвокат Порошенка Ігор Головань. У прес-службі п’ятого президента додали: «З останніх сил чіпляючись за крісло, що швидко вислизає, директор ДБР Роман Труба викинув останній козир — проєкт повідомлення про підозру п’ятому президенту України.
 
Поспіх Труби і його наставника Портнова обумовлений не тільки близьким звільненням керівника ДБР. Адже 15 листопада Шевченківський суд зобов’язав ДБР розглянути клопотання про закриття саме цього провадження. І конвульсії Труби — всього лише спроба ухилитися від виконання судового рішення».
 
Отже, виходить, щоб не виконувати нещодавнє рішення Шевченківського райсуду столиці, керівництво ДБР просто «передало м’яч на поле» керівництва ГПУ? Тож на Різницькій не поспішали пояснювати цей процесуальний хід бюро. 

Над ким кури сміються?

За словами Генпрокурора Руслана Рябошапки, наразі у ГПУ вивчають спрямований їм Державним бюро розслідувань проєкт повідомлення про підозру п’ятому президенту України Петру Порошенку.
 
«У Генпрокуратурі України ці матеріали є, вони відпрацьовуються відповідними структурними підрозділами, найближчим часом буде прийнято процесуальне рішення», — зазначив пан Рябошапка журналістам. При цьому Генпрокурор не виключив, що в документи можуть внести певні правки.
 
Згодом відреагував і особисто Петро Олексійович, який навіть скасував кілька міжнародних зустрічей у Туреччині й негайно повернувся до України після повідомлення ДБР про передачу підозри щодо нього в Генеральну прокуратуру.
 
Відтак Порошенко прокоментував журналістам ситуацію в аеропорту «Київ» імені Сікорського одразу після прильоту. Перш за все, він назвав підозру провокацією, а справу юридично нікчемною.
 
«Ця справа не має юридичної ваги, це зрозуміло навіть юристу-першокурснику. З неї навіть кури сміються… Звинувачувати п’ятого президента України в захопленні державної влади — це смішно. Може, вони мають на увазі часи Януковича, і пан Труба з паном Портновим вирішили захищати Януковича? — іронізував пан Порошенко. — Важливо знайти замовників і організаторів цієї провокації. Мета її — залякати нашу команду. Мета її — зупинити нашу боротьбу за європейське та євроатлантичне майбутнє України. Хочу наголосити: нічого у вас не вийде!».