У Харкові закликали Київ домогтися повернення проспектам імен Бандери і Шухевича

12.11.2019
Один із проспектів Харкова більше не носитиме ім’я одіозного радянського маршала Георгія Жукова, оскільки суд остаточно визнав протиправним i скасував відповідне рішення міської ради від 19 червня 2019 року.
 
 
«Другий апеляційний суд відмінив рішення суду першої інстанції через процесуальні порушення, — повідомив депутат Ігор Черняк після оголошеного вердикту. — Тобто окружний адміністративний суд розглядав цю справу в порядку спрощеного провадження, без виклику сторін, хоча не мав на це права. З моменту проголошення постанова набрала законної сили!
Відтепер Жукова знову немає на мапі Харкова!».
 
 
Таким чином, проспекту знову повернуто ім’я генерала-правозахисника Петра Григоренка. Ця назва з’явилася на карті міста у 2016 році, в межах виконання закону про декомунізацію. 
 
Як повідомила голова Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова, останній судовий процес викликав величезний резонанс у місті.
 
Зала не змогла вмістити всіх, хто власною присутністю вирішив стати на захист вітчизняного законодав­ства.
 
Перед судом активісти організували пікет та невеликий перфоменс, щоб нагадати харків’янам, хто такий був маршал Жуков і скільки крові своїх же бійців на його совісті.
 
«Це рішення має стати прикладом і для Києва, де так само чекаємо рішення щодо перейменування Московського проспекту та проспекту генерала Ватутіна на проспекти Степана Бандери та Романа Шухевича, — зазначив керівник відділу правового забезпечення цього ж інституту Сергій Рябенко. — Варто зрозуміти, що повернення до минулого не буде». 
 
Як «УМ» уже повідомляла, у столиці вже двічі переносилося засідання апеляційного суду, який має сказати своє остаточне слово у цьому топонімічному конфлікті.
 
Проти перейменування вже третій рік активно виступає мати ексрегіоналки Ірини Бережної Олена Бережна та очолювані нею «Антифашистська правозахисна ліга» i «Єврейська правозахисна група». Протистоять їй Український інститут національної пам’яті та низка патріотичних організацій.