А слідчі хто: наскільки фаховим буде розслідування ДБР справ Євромайдану

06.11.2019
А слідчі хто: наскільки фаховим буде розслідування ДБР справ Євромайдану

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Уже за два тижні, з 20 листопада, всі провадження, які не завершені прокуратурою, перейдуть до інших правоохоронних органів.

 

Зокрема, й до Державного бюро розслідувань, тож слідчі саме цього органу розслідуватимуть зокрема справи Євромайдану.

 

Вже зараз директор ДБР Роман Труба попереджає у блозі на сайті «УП», що ці провадження потрібно буде дослідити з самого початку. Мовляв, на якийсь час це зупинить розслідування злочинів під час Революції гідності.

І бідкається, що в ДБР катастрофічно не вистачає слідчих, при цьому навантаження на одного слідчого становить понад 100 проваджень щодо злочинів високопосадовців, правоохоронців, суддів тощо.

Утім, щоб зрозуміти, наскільки фаховим буде розслідування справ Євромайдану, достатньо проаналізувати, як у ДБР розслідують інші резонансі провадження й у чиїх інтересах. 

Порошенко не приходить

Безперечно, що останні місяці керівництво ДБР найбільше цікавить як фігурант низки кримінальних проваджень, відкритих саме слідчими бюро, попередній президент України Петро Порошенко. Минулого тижня під час одного з телевізійних етерів пан Труба поскаржився на Петра Олексійовича, мовляв, той уже 15 разів не з’явився на допити, нібито скориставшись статусом народного депутата.
 
«Є 13 проваджень. Але я хочу уточнити — не проти Петра Порошенка. Це кримінальні провадження, де фігурує, учасником є чи, можливо, буде учасником експрезидент Петро Порошенко. Ці провадження перебувають на різних етапах і на різних стадіях. Складність у розслідуванні цих кримінальних проваджень полягає в тому, що в нас у ДБР відсутні власні оперативні розділи, і тому ми в багатьох своїх діях є залежними від багатьох правоохоронних органів. Щодо статусу — на цьому етапі Петро Порошенко є учасником провадження, як і багато інших об’єктів, а саме він є свідком. У цих кримінальних провадженнях він неодноразово викликався і викликається як свідок. 15 разів експрезидент Порошенко не з’явився на допити», — сказав пан Труба.
 
За його словами, слідчі не можуть застосувати до Порошенка примусовий привід саме через недоторканність нардепа, але це до січня 2020 року, коли набудуть чинностi зміни щодо скасування недоторканності обранців.
 
Роман Труба відзначився  сумнівними  кримінальними провадженнями.
 
Зауважимо, що ключовим у цій площині є розслідування інциденту у Керченській протоці, яке проводить ДБР. У цьому провадженні Петро Порошенко фігурує як особа, яка, можливо, видала «незаконний наказ» морякам провести рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року. 
 
Дане провадження відкрито слідчими ДБР після заяви одіозного експосадовця часів Януковича Андрія Портнова, який наразі перебуває у дружніх стосунках із керівником Офісу президента Андрієм Богданом і нібито саме через Банкову має неабиякий вплив на директора бюро Романа Трубу. 

На Гамбурзький трибунал начхати?

Відтак не дивно, що новий адвокат Порошенка Ілля Новіков (раніше відомий як захисник багатьох українських політв’язнів у Росії) запитав директора ДБР у прямому етері, чи розуміє той наслідки своїх дій для України загалом, яких не уникнути, якщо «розслідувати» так звану справу рейду через Керченську протоку незрозуміло у чиїх інтересах.
 
 На думку пана Новікова, дії директора Державного бюро розслідувань можуть підірвати позицію України і в Гамбурзькому трибуналі, і в більш довгостроковій перспективі, оскільки пан Труба може підірвати позицію України щодо санкцій, які були накладені проти Росії та російських посадових осіб після Керченського інциденту. 
 
«Адже якщо Україна, яка зацікавлена у цих санкціях (проти Росії), сама визнає, що це була провокація, організована її президентом, то це дуже сильно послаблює позиції. Чи розуміє Роман Труба наслідки? Якщо розуміє, то це — ще більше питання. Якщо ні, то йому варто було б якось проаналізувати цю ситуацію», — резюмував Новіков.
 
На переконання адвокатів Порошенка, щонайменше у Керченській справі ДБР діє в інтересах... Росії, а її керівник співпрацює з найактивнішим публічним опонентом Петра Порошенка, одіозним Андрієм Портновим. Більше того, за неофіційними даними, ДБР нібито навіть готується звернутися до Росії по правову допомогу у справі захоплення українських кораблів. Утім директор ДБР Роман Труба поспішив такі «чутки» спростувати.
 
За даними адвокатів Порошенка, далеко не в усіх 13 відкритих слідчими ДБР кримінальних провадженнях щодо експрезидента він проходить навіть як свідок. Пан Новіков стверджує, що вже «точно немає справ, відкритих проти Порошенка». І додає, що «жоден виклик Петра Порошенка на допит не залишався без відповіді». Відтак сторона захисту Порошенка виступає за те, щоб провести з ДБР «одну повноцінну розмову в завчасно визначену дату».
 
Нагадаємо, що особисто Порошенко вважає, що справи, в яких він фігурує, інспіровані колишнім першим заступником голови адміністрації президента-втікача Януковича Андрієм Портновим і є «яскравим підтвердженням того реваншу, який сьогодні, як ракова пухлина, намагається поширюватися Україною».

ДО РЕЧІ

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало кримінальне провадження за фактом висловлювань народного депутата Софії Федини («Європейська солідарність») та волонтерки Марусі Звіробій на адресу президента Володимира Зеленського. 
 
Зокрема, 26 жовтня депутат Софія Федина опублікувала у «Фейсбуцi» відео, яке було записано разом iз волонтеркою Марусею Звіробій у кав’ярні у Львові.
 
У ролику вони критикують візит Зеленського в Золоте Луганської області та його зустріч iз добровольцями.
 
«Ти там частіше їздь, там тебе підірвуть, хто-небудь там тебе підірве», — говорить на відео Звіробій, звертаючись до Зеленського. «Там ненароком може вибухнути граната, там бувають обстріли», — продовжила її слова Софія Федина.