Розправа над двома «оплотівцями» у Харкові: в кілера знайшли цілий арсенал зброї

29.10.2019
Перестрілку біля харківського супермаркету «Восторг», що вразила своєю зухвалістю, влаштував уродженець Горлівки Олексій Титов.
 
Він уже мав раніше судимість за незаконне поводження зі зброєю, але після умовно-дострокового звільнення, схоже, знову повернувся до старого «ремесла». Після того, як він, утікаючи від поліції, підірвав себе гранатою, правоохоронці провели обшук на його дачі у Руській Лозовій і виявили цілий арсенал зброї.
 
Йдеться про російський вогнемет «Джміль», гранотометні постріли ВОГ-25, американську гвинтівку AR-15 з оптичним прицілом та глушником, кулемет і кілька автоматів Калашникова, прості, а також реактивні протитанкові гранати, тротилові шашки і чимало найрізноманітніших боєприпасів. 
 
На думку правоохоронців, бойовий арсенал загиблого може свідчити про те, що він мав репутацію професійного кілера. На це вказує і вправність, з якою той виконав останнє у своєму житті замовлення. По-перше, вів вогонь через целофановий пакет, аби на землю не впали гільзи, а по-друге, заздалегідь підготувався до підпалу автомобіля, яким утікав із місця злочину. Можливо, вбивця також отримав вказівку не здаватися правоохоронцям живим.
 
«Таке враження, що кілер замовників боявся більше, ніж патрульних, — повідомив начальних Харківського управління поліції Валерій Сокуренко. — Замість того, щоб здатися, підірвав себе. Усе ж це був не нещасний випадок. Думаю, він підірвав себе свідомо».
 
Хто замовив криваву розправу над харківськими кримінальними авторитетами, наразі невідомо. Правоохоронці припускають, що випущені кулі призначалися 40-річному Георгію Ісакову на прізвисько «Жора», який свого часу був правою рукою засновника організації «Оплот» Євгена Жиліна. Ця проросійська структура, що мала філії у багатьох містах України, була напряму причетна до кремлівського проєкту «Русская вєсна».
 
З її лав вийшов, зокрема, колишній керівник так званої «ДНР» Олександр Захарченко, який був убитий через деякий час після ліквідації в РФ Жиліна. 
Утім замах на Ісакова не вдався. У перестрілці загинув не він, а його 35-річний «заступник» Володимир Борох на прізвисько Тайсон, що помер у кареті швидкої допомоги.
 
Натомість «Жору» успішно прооперували лікарі після важкого поранення, й наразі його життю вже нічого не загрожує. До речі, останній виявився справжнім улюбленцем долі. У 2016 році він отримав важке вогнепальне поранення грудної клітки у ході переділу сфер впливу між кримінальними угрупованнями.
 
Є свідчення, що кілеру заплатили за його вбивство скромні 8 тисяч гривень. У березні 2018 року «Жора» пережив черговий замах, а у травні замалим не потрапив до в’язниці за незаконне перевезення зброї. Цікаво, що всі фігуранти стрілянини біля супермаркету спокійно розгулювали містом, хоча за ними тягнеться довгий шлейф тяжких злочинів.
 
Скажімо, один із них проходить свідком у справі про вбивство російського депутата Дениса Вороненкова, а «діяльність» у Харкові горлівського стрілка низка експертів пов’язує з підвищенням активності донецьких кримінальних авторитетів. Мовляв, ті вже дощенту пограбували окуповані території і тепер намагаються «завоювати» міста на мирній частині України.