У Харкові засудили прихильника «російської весни» за заклики до створення «Федерації Південно-Східних областей»

25.10.2019
Куп’янський районний суд Харківської області виніс вирок уро­дженцю села Курилівка, який на своїй сторінці у «Фейсбуці» закликав до створення «Федерації Південно-Східних областей». 
 
Це «державне» утворення, згідно з його замислом, повинно було відійти до складу сусідньої держави, бо Донбас, Харків, Одеса та Херсон, на його думку, «завжди належали РФ».
 
Пропагандист також постійно називав себе прихильником «російської весни» та Новоросії, закликаючи своїх читачів надавати інформаційну підтримку донбаським сепаратистам.
 
«У цей непростий час правління хунти, — писав він, — ми повинні як ніколи триматися одне одного, кооперуватися, демонструючи, що влада завжди за народом! Я, істинний прихильник «російської весни», закликаю небайдужих людей висловлювати свій протест фашистській хунті».
 
У ході слідства сепаратист визнав свою вину і пішов на угоду з прокуратурою, що допомогло йому фактично вийти сухим із води. Замість присуджених спочатку двох років позбавлення волі він отримав усього лише рік виправного терміну, хоча у справі не раз фігурував його «заклик до вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну та повалення державної влади в Україні».
 
Вітчизняне законодавство невдовзі допоможе вийти на волю і 52-річній Марині Ковтун, яка восени 2014 року брала участь у теракті, вчиненому у рок-пабі «Стіна», що належав групі харківських патріотів-волонтерів.
 
Через організований сепаратистами вибух тоді на лікарняне ліжко потрапило 10 осіб. Суд, що відбувся недавно у Київському районному суді Харкова, засудив організаторку теракту до 11 років позбавлення волі.
 
Але, оскільки за так званим «законом Савченко» сьогодні день попереднього утримання зараховується як два, жінці лишилося відбути за ґратами менше року.