Харківська міськрада планує продовжити програму пільгових кредитів для молоді

25.10.2019
Дві цільові програми будівництва і придбання доступного житла та молодіжного житлового кредитування були прийняті у Харкові на період 2010—2020 років.
 
Наразі термін їх дії завершується, тому на наступній сесії міськради депутати розглядатимуть доцільність продовження фінансової підтримки містян, які готові купувати квартири на запропонованих муніципалітетом умовах. 
 
Як повідомив на узгоджувальній раді директор департаменту економіки та комунального майна Дмитро Гармаш, мерія запропонує міськраді пролонгувати дію обох проєктів ще на п’ять років, збільшивши фінансування, відповідно, на 20 і 10 мільйонів гривень. У результаті, загальний бюджет програм зросте до 100 мільйонів, завдяки чому люди стоятимуть у черзі на пільгу не більше року. 
 
Очікується також, що завдяки певним змінам у структурі проєктів помітно зросте кількість їх учасників.
 
«Ми побачили, що ця програма стала популярною і за всіма напрямами сформувалася черга. Тому ми пропонуємо ввести ще одну послугу і залучити банки, — прокоментував ситуацію Дмитро Гармаш. — Тобто харків’яни, які стоять на квартирному обліку та у реєстрі за програмами, зможуть звернутися до державного банку по кредит. Якщо там ухвалять рішення про видачу грошей, то передадуть нам документи, і ми далі працюватимемо по компенсації частини вказаних відсотків». 
 
Наразі скористатися пільговим кредитом можуть усі молоді люди, віком до 35 років. Ті з них, хто вже одружився і має одну дитину, отримують право на безпроцентний кредит, а для батьків двох і більше дітей обсяг самого кредиту зменшується на 25-50 відсотків.
 
Пільговим кредитуванням також можуть скористатися чиновники, працівники освітньої сфери, учасники АТО, вимушені переселенці, які проживають у Харкові.
 
Житлові проєкти серед містян мають досить високий попит. Минулого року завдяки підтримці міськвиконкому новосілля справили більше сотні родин. Упродовж цього року на реалізацію обох програм уже витратили майже 50 мільйонів гривень, але черга на пільгове житло продовжує рости.