Звинувачених в отриманні хабара депутатів «Слуги народу» перевiрять на детекторi брехні

25.10.2019
Звинувачених в отриманні хабара депутатів «Слуги народу» перевiрять на детекторi брехні

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

30 тисяч доларів за голосування. Частину депутатів Комітету з податкової політики звинувачують у корупції.
 
 
Скандал набув такого розголосу, що президент Володимир Зеленський закликав підозрюваних пройти детектор брехні.
 
 
Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила провадження стосовно хабарництва у Раді.
 
 
Раніше пропонували мільйони доларів за голосування, а тепер якісь там 30 тисяч, жартували українці в соціальних мережах стосовно скандалу навколо Комітету з податкової політики.
 
А все ось чому. Податковий комітет, який мав би ліквідувати корупційні оціночні майданчики народного депутата Антона Яценка, провалив голосування. Депутати кілька разів розглядали цей законопроєкт, але марно.
 
Лише семеро народних обранців проголосували «за», серед них 2 — від «Голосу» та 5 «слуг народу». І навряд би про цю історію почали говорити, якби не інформація про хабарництво.
 
Після звичайної парламентської процедури екснародний депутат Сергій Лещенко опублікував інформацію про те, що 11 депутатам податкового комітету заплатили по 30 тисяч доларів за голосування. 
 
Тобто схема досить проста — ви голосуєте проти, а ми вам по 30 тисяч доларів. У пiдсумку, розгорівся скандал. Адже під час виборчої кампанії президент обіцяв, «що весна прийде і будемо саджати», а тут «свої» ж депутати беруть по 30 тисяч доларів за голос.
 
Тому Володимир Зеленський змушений був заявити: щоб не поширювалися чутки, всі депутати, яких підозрюють, мають пройти перевірку на детекторі брехні.
 
«Вважаю, що всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо цією перевіркою буде встановлена хоча б найменша вірогідність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування на комітеті, цими депутатами мають зайнятися антикорупційні органи. Чесне та неупереджене розслідування має зняти всі питання і дати відповіді, хоч якими б гіркими вони були», — зазначив глава держави. 
 
Підтримав слова президента й голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Він наголосив, що саме поліграф і має розставити всі крапки над «і» у цьому скандалі. «Всі хочуть побачити якийсь розкол у «Слузі народу» — такого немає. У нас нормальна монобільшість. Ви ж бачите, як ми голосуємо», — сказав він на брифінгу і додав, що розколу немає, хоча є дискусії.
 
Коментуючи інформацію про хабарі для членів Комітету з фінансів за нескасування «електронних майданчиків», які працюють в інтересах Антона Яценка, Арахамія підтвердив, що буде два поліграфи: «один — показовий, другий — один для всіх».
 
«Я взагалі не хотів, щоб це було, як зараз: уся країна бачить, як ми проходимо поліграф. Ми хотіли внутрішнє обговорення, потім пан Лещенко чи хтось про це б написав — і почались якісь інтриги, скандали, розслідування. Це така інтимна справа всередині фракції — ми хотіли самі її вирішити спокійно і непублічно. Але якщо публічно, то давайте робити це максимально публічно», — пояснив він. І додав, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне прова­дження за інформацією ЗМІ, але це ще не означає, що будуть підстави для підозр.
 
«Ми у фракції хочемо повернутися в точку «нуль», коли немає ніяких взаємних звинувачень. Ми всі перевірились — і кажемо: «Ми здорові, щасливі, давайте продовжимо працювати далі». Якщо хтось покаже якісь ризики — от тоді це буде інша історія», — пояснив він. За словами Арахамії, виключення з фракції — це буде найлегше з можливих покарань. 
 
Серед тих, кому закидають отримання хабара, і одіозний мажоритарник від «Слуги народу» Олександр Дубінський, який відразу заявив, що вимагає вибачень за такі звинувачення. І готовий пройти детектор брехні.
 
Але от що цікаво: президент міжнародної ліги поліграфологів Андрій Волик заявив, що проводити перевірку на поліграфі після 18:00 не можна, бо дані будуть неправильні.
 
«Якщо тест відбувається о 20.00 — це значне порушення. Такі тести недопустимі після 18.00. Людина отримала навантаження зранку, а тут тест після робочого дня. Притуплюються всі або значна кількість емоційних реакцій. Тому важко буде говорити про об’єктивність тестування», — переконаний спеціаліст. 
 
Не зволікали і в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Там порушили провадження за фактом можливого хабарництва депутатів.
 
Досудове розслідування доручили детективам НАБУ під процесуальним керівництвом САП. Якщо провину «слуг народу» доведуть — їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 8 до 12 років iз позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років, iз конфіскацією майна.