У Харкові встановили пам'ятник на честь воїнів, які віддали життя за свободу України

16.10.2019
У Харкові встановили пам'ятник на честь воїнів, які віддали життя за свободу України

Героям — слава! (Фото з «Фейсбук-сторінки УІНП Харків».)

Встановити пам’ятник на честь воїнів, які віддали життя за свободу України, громадські організації Харкова планували вже давно.
 
У місті навіть провели спеціальний конкурс на кращий проект монумента, але так і не змогли вибрати найкращий. У підсумку пошук прийнятної ідеї затягнувся на довгих три роки, після чого ухвалений ескіз знову виставили на загальний огляд.
 
У громадських слуханнях, що проходили в обласному військкоматі, взяли участь не лише митці, а й учасники бойових дій на Донбасі. 
 
Відкритий у День захисників України пам’ятник сповнений глибокого символізму.
 
«Його основу складає куб, від якого відкололася невелика частина, — пояснив ідейний задум монумента головний архітектор області Вадим Рабинович. — Утворена між ними прорізь — це рана, що з’явилася на тілі нашої держави. Від кубу відходять шеренгою чотирнадцять стел. Вони символічно нагадують рік початку війни, а також постаті захисників Вітчизни, які віддали життя за її свободу».
 
«Рану» на основному фрагменті пам’ятника стягує надпис «Герої не вмирають», а на кожній стелі вертикально викарбувані рядки знаменитого вірша Володимира Сосюри «Любіть Україну».
 
«Три роки тому, коли громадські організації звернулися до нас із пропозицією вшанувати пам’ять воїнів, ми охоче відгукнулися і підписали меморандум про співпрацю, — повідомила голова облдержадміністрації Юлія Світлична. — І можу сказати вам відверто: було багато дискусій, тривали баталії, іноді з підвищеним градусом. Але мені дуже приємно, що всіх нас об’єднала спільна справа, яка дозволила відкрити цей монумент. Він свідчить про величезну вдячність усім, хто захищав і продовжує захищати зі зброєю і без зброї Україну, живе нею».
 
Вона також повідомила, що управлінці взяли на себе організаційні та фінансові клопоти, але не втручалися у творчий процес, віддавши цю частину роботи митцям та ветеранам АТО.