Підозрюваних у теракті біля Палацу спорту у Харкові можуть обміняти на українських військовополонених

27.09.2019
У ЗМІ з’явилася інформація про те, що Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, яких підозрюють у скоєнні теракту біля Харківського палацу спорту, можуть включити до списку на обмін військовополоненими.
 
 
Як «УМ» уже повідомляла, ця трагедія сталася 22 лютого 2015 року під час Маршу єдності, організованого місцевим Євромайданом.
 
 
Своєю акцією українські патріоти хотіли відзначити річницю проведення у згаданій будівлі сепаратистського з’їзду, на якому представники південно-східних регіонів могли оголосити про створення так званої «Новоросії».
 
Тоді від розколу Україну врятував щасливий збіг обставин і активність у місті патріотично налаштованих громадян. Тож, організовуючи Марш, євромайданівці хотіли ще раз продемонструвати свою єдність і вшанувати пам’ять героїв, які загинули на фронті українсько-російської війни.
 
Втім, як тільки колона рушила, спрацювала закладена на узбіччі ви­бухівка. Внаслідок теракту на місці загинули координатор місцевого Євромайдану Ігор Толмачов і підполковник Андрій Рибальченко із супроводу колони.
 
Двоє молодих людей, 15-річний Даня Дідик і 18-річний студент Микола Мельничук, померли згодом у лікарні. Травмовано було ще дев’ятеро осіб. Підозрюваних у злочині затримали через кілька днів. Трьом із них оголосили підозру в скоєнні теракту та незаконному поводження зі зброєю. Вони й досі перебувають у СІЗО, оскільки судовий процес, що триває понад 4 роки, й понині не завершився.
 
Захисники обвинувачених не виключають того, що їхні підзахисні можуть бути передані Росії під час наступного обміну.
 
«Те, що їх намагалися включати до списку, це факт, — повідомив адвокат Віктора Тетюцького Дмитро Тихоненков. — Але які саме зараз списки, цього не знає ніхто. Відомо, що президент говорив про обмін «усіх на усіх», але реального підтвердження поки що немає. Втім, існує велика вірогідність, що таке може статися. Реальною ж інформацією володіють лише ті люди, які безпосередньо цим займаються. І, звичайно, вони ці дані розкривати сьогодні не будуть».
 
У свою чергу представник потерпілих Олег Головков заявив, що для їхньої сторони обмін обвинувачених у теракті до винесення вироку є неприйнятним.
 
«Ми за те, щоб був судовий вердикт, який встановить винність або невинуватість, — сказав він. — Ми за те, щоб був чіткий розгляд і щоб були розставлені точки над «i». У випадку їх обміну до винесення вироку суду, по суті, цей злочин залишається непокараним. Тоді вийде, що 22 лютого сталася незрозуміла подія. Це теракт? Це випадковість? Імітація? Все це залишається поза межами розгляду. Тільки суд може дати відповідь, що то було. І тільки після цього можна обговорювати варіанти обміну».