Кернес хоче прокласти трасу через торговельні майданчики ринку «Барабашово»

20.09.2019
Гострий земельний конфлікт, що вже більше року триває між харківською мерію та власником ТЦ «Барабашово» концерном «АВЕК», схоже, вийшов на новий рівень.
 
 
Днями мер Геннадій Кернес зібрав у міськ­виконкомі підприємців ринку і повідомив про намір збудувати через територію останнього двокілометрову дорогу.
 
 
«Вона з’єднає житловий масив Салтівка, де проживає 400 тисяч осіб, iз центром Харкова, — сказав він. — Мені важливо, аби харків’яни могли виїхати з місць свого проживання швидко і комфортно. Проблема лише в тому, що зараз тут стоять торгові павільйони».
 
За словами мера, дорога з Салтівки до центру вперше у генплані Харкова з’явилася ще в 1953 році. У 80-х роках її навіть пробували прокласти. Для цього з «великим запасом» знесли приватну забудову вздовж лінії метромосту.
 
Але, оскільки до магістралі у тодішніх чиновників руки так і не дійшли, вільну територію, за словами пана Кернеса, почали займати торговці.
 
«На «червоних лініях» деякі не в міру завзяті бізнесмени звели торговельні павільйони і здають їх в оренду, — каже він. — Підприємці платять і навіть не здогадуються про те, що їхні точки стоять у неналежному місці, на міській землі. Але при цьому вони платять оренду не місту, а господарям ринку «Барабашово».
 
Питання «Хто отримуватиме «земельні» гроші у майбутньому?» вочевидь відіграє у дорожній історії далеко не останню роль. Уже сьогодні відомо, що салтівську магістраль буде прокладено через три великi майданчики та господарські ряди ринку, знищивши майже 1,5 тисячі торговельних об’єктів.
 
Їхнім власникам запропонують розірвати договір з адміністрацією «Барабашово» і перейти під крило новоствореного КП «Міський торговий ринок», який земельну орендну плату вноситиме не в приватну кишеню, а до міської казни.
 
«Буде виділено територію в 2,5 гектара біля проспекту Ювілейного, це так званий таксопарк, — повідомив підприємцям мер. — Ми разом з вами побудуємо за гроші комунального підприємства торгові місця, що будуть оформлені за законом України».
 
Власників магазинів, які невдовзі втратять насиджені місця, така перспектива не надто втішила. ТЦ «Барабашово» — найбільший речовий ринок у Східній Європі, де постійно вирує активне бізнесове життя. Переїжджати звідти на майданчик, який, можливо, з часом стане у місті популярним, — пряма дорога до збитків. Невдоволені проєктом чиновників і в концерні «АВЕК».
 
«Щодо дороги, то ми бачимо певний механізм, який використовуватимуть опоненти, аби дестабілізувати ситуацію на ринку, — сказав прессекретар концерну Сергій Зайцев. — Сьогодні ніхто не слухає тих, хто каже, що рішення мерії не піде на користь 15 тисячам підприємців, які ведуть там свій бізнес, і загалом 60 тисячам тих, хто працює в торговому центрі. Якщо ми побачимо порушення законодавства, то подамо позов до суду».