Із СІЗО на курорт? Стали відомі умови, в яких відбуватимуть головні фігуранти ДТП у Харкові

06.09.2019
Із СІЗО на курорт? Стали відомі умови, в яких відбуватимуть головні фігуранти ДТП у Харкові

Алена Зайцева (Фото УНИАН)

Олена Зайцева та Геннадій Дронов, iз вини яких на центральній вулиці Харкова загинуло 6 чоловік, відбуватимуть покарання, відповідно, у Покровському виправному центрі №79 на Дніпропетровщині та Крюківській виправній колонії №29, що в Полтавській області.
 
Як «УМ» уже повідомляла, обидва винуватці ДТП отримали чималий термін — 10 років позбавлення волі, але умови, в яких відбуватимуть покарання, на думку адвоката потерпілих Лариси Матвєєвої, виявилися не надто суворими.
 
Юриста, зокрема, здивував той факт, що Олену відправили не до колонії, як того вимагає інкримінована їй стаття, а до виправного центру, де відбувають покарання засуджені до обмеження волі.
 
«Зайцеву засудили саме до позбавлення волі (тобто ізоляції), — повідомила юрист у «Фейсбук». — Наразі чекаю від СІЗО офіційної відповіді. У випадку підтвердження інформації, будемо з’ясовувати, за якими критеріями і хто обирав для неї цей заклад».
 
У даному випадку йдеться про досить комфортний центр, де відбувають покарання жінки за неумисні та не надто складні злочини. Живуть вони в будинку, що схожий на типовий багатоповерховий гуртожиток.
 
Окрім кімнат, розрахованих на 2 або 12 чоловік, тут є душ, кімната для приготування їжі та їдальня, фітобар зі штучним водоспадом, приміщення для сумісного проживання з родичами, коли ті приїжджають вiдвідати близьких.
 
Дозволяють тут жінкам і нетипові для виправних закладів «вольності». Вони можуть виходити в місто в магазин і навіть їздити додому, якщо відзначаться хорошою поведінкою.
 
Тут також дозволяють користуватися інтернетом і відбувати покарання в «розкішних» апартаментах, що мають назву «Кімната-люкс». Ця «камера» за рівнем комфорту чимось схожа на номер у готелі.
 
У свою чергу, Геннадія Дронова чекають більш суворі, але цілком демократичні умови відбування покарання. Установа в селі Божківське Полтавської області має статус колонії мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами утримання.
 
Сюди етапуюють чоловіків, засуджених за умисні злочини, але тут є спеціальний сектор для тих, хто отримав першу судимість або скоїв злочин iз необережності.
 
На території установи чоловіки доглядають за худобою, обробляють поля, вирощують зернові, технічні та баштанні культури, переробляють крупи і борошно. Є своя пекарня.
 
За власну працю засуджені отримують заробітну плату, а також можуть навчатись і займатися творчістю. Особливість цього закладу полягає і в тому, що саме тут (на території ще одного спеціального сектору) відбувають покарання поліцейські та працівники інших державних і правоохоронних органів.