Кернес вирішив через суд частково обмежити проведення параду «ХарківПрайд»

04.09.2019
Кернес вирішив через суд частково обмежити проведення параду «ХарківПрайд»

Харківський міський голова Геннадій Кернес

Харківський міський голова Геннадій Кернес звернеться до суду з проханням обмежити проведення Маршу рівності, який запланований на неділю, 15 вересня.
 
 
Свій намір він пояснив відповіддю на петицію «Заборонити гей-парад», яка була зареєстрована місяць тому на сайті міськради і вже набрала необхідну для розгляду кількість голосів.
 
 
Її автори пишуть, що загалом не проти одностатевих стосунків, але не потерплять демонстрацію цієї особливості у публічному просторі.
 
 
Готуючи позов, міський голова озвучив і свої претензії до заходу, що традиційно проводиться в місті вже кілька років поспіль.
 
 
«Жоден Марш рівності не відбувався спокійно, — написав він на своїй сторінці у соціальних мережах. — Газові балончики, зіткнення учасників маршу з його противниками, противників із поліцією, травмовані — це обов’язкові атрибути заходу. Я знаю, що проведенням «ХарківПрайду» стурбовані і силовики — у прифронтовому регіоні можуть статися під час параду провокації». Водночас пан Кернес підкреслив, що міськ­рада не має права забороняти марші такого плану, тому він проситиме суддів обмежити їх проведення.
 
 
Що це означає на практиці, міський голова не уточнив, але його намір уже прокоментувала співорганізаторка прайду Ганна Шаригіна.
 
 
«Ми вважаємо таку петицію закликом до порушення права на мирні зібрання для людей за ознакою їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, — сказала вона. — А факт реєстрації петиції — порушенням Закону «Про звернення громадян», в статті 23-й якого, зокрема, йдеться: «Електронна петиція не може містити пропаганду насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини».
 
 
Ганна Шаригіна також повідомила, що організатори «ХарківПрайду» абсолютно відкриті до діалогу, тому з ними не обов’язково говорити через суд». Але обравши саме таку форму заборони, мер вкотре дав зрозуміти, «що думка громадськості його не цікавить».