Не добив темниками — тепер очолить: главою Комітету з питань свободи слова може стати Нестор Шуфрич

30.08.2019
Не добив темниками — тепер очолить: главою Комітету з питань свободи слова може стати Нестор Шуфрич

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА

«ЄС», «Голос» i «Батьківщина» проти

Напередодні урочистого засідання Верховної Ради депутати розподіляли місця в комітетах.
 
 
Головування в Комітеті свободи слова віддали партії «Опозиційна платформа — За життя», а очолити його має колишній «регіонал» Нестор Шуфрич.
 
 
Така кандидатура не задовольнила представників «Європейської Солідарності», «Голосу» i «Батьківщини». У свою чергу, «ЄС» i «Голос» на офіційних сторінках опублікували заяви про те, що звертаються до президента та парламенту не допустити Шуфрича до головування в комітеті.
 
«Партія «Європейська Солідарність» вважає неприйнятним обрання головою Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України представника «ОПЗЖ» Нестора Шуфрича — близького соратника Віктора Медведчука — та закликає партії «Голос» і «Батьківщина» переглянути свої позиції й публічно виступити проти такого призначення», — йдеться у заяві «ЄС». Там вважають, що справжні погляди «проросійських політиків настільки ж далекі від свободи слова, наскільки близька їхня позиція до Росії».
 
У свою чергу, в партії «Голос» звернулися до президента України та партії «Слуга народу» з вимогою не допустити повернення колишніх «регіоналів» до влади.
 
«Зокрема, представник партії «Голос» на підготовчій підгрупі нової Верховної Ради голосував проти призначення Нестора Шуфрича головою Комітету з питань свободи слова та порушував це питання на загальній групі. На нашу думку, призначати головою Комітету з питань свободи слова представника політичної команди, яка утискала свободу слова в Україні, неприпустимо», — заявили в політсилі.
 
«Ми наполегливо закликаємо партію «Слуга народу» переглянути своє рішення. Політик, який неодноразово демонстрував антиукраїнську позицію, не повинен очолювати парламентський комітет», — додали в «Голосі».

Не словом, а ділом

І це ще не все. У партіях вирішили, що заяв недостатньо, тому почали доводити це не словом, а ділом. І відкликали своїх представників iз цього комітету. Таким чином склад комітету зменшився до п’яти депутатів: один — від партії «Опозиційна платформа — За життя» та чотири — від «Слуги народу».
 
Кандидат на посаду голови комітету Нестор Шуфрич заявив, що він засмучений зменшенням кількості членів комітету в той час, коли відбуваються напади на журналістів.
 
Представник «ЄС» Артур Герасимов закликав замінити кандидатуру Шуфрича. За словами Герасимова, Шуфрич є «одним iз найближчих друзів Віктора Медведчука». Проти призначення Шуфрича на цю посаду виступили і в медіарусі «Медіа за усвідомлений вибір».

Що каже Шуфрич

Пан Шуфрич такі закиди на його адресу прокоментував ось як: «Це право кожного — висловлювати свою позицію щодо ймовірного мого призначення. Будемо працювати — буде можливість дати оцінку», — сказав вiн журналістам «Радіо «Свобода».
 
«Якщо мене призначать на цю посаду, з приводу плану дій, на жаль, ми обмежені, тому що велика частина повноважень комітету передана в так званий Комітет гуманітарної та інформаційної політики», — додав політик.
 
«Я пропонуватиму два головнi аспекти, за якими слідкуватиме наш комітет. Це буде фізичний захист журналістів, будемо вимагати від правоохоронних органів гарантувати безпеку журналістів, незалежно від того, який медійний засіб вони представляють, хто там власник і про що вони говорять. І друге питання — забезпечувати захист юридичних осіб, у тому числі інтернет-видань, тому що ми бачимо, що нещодавно були спроби арешту серверів, блокування роботи інтернет-видань. Зараз ми бачимо ситуацію з «Прямим», «112» і «Ньюзваном». Це все буде питанням прискіпливої уваги нашого комітету і відповідної реакції», — пояснив представник «ОПЗЖ».
 
У своїй заяві представники руху «Медіа за усвідомлений вибір» зазначили: «Лідери та члени цієї політичної сили не раз були помічені у використанні контрольованих ними медіа задля маніпуляцій громадською думкою та пропаганди, зокрема проросійської. Так, один iз лідерів «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, як відомо, послідовно просуває в Україні інтереси країни-агресора, зокрема через маніпуляції та цензуру у фактично підконтрольних йому ЗМІ, про що свідчать численні моніторинги медійних громадських організацій».
 
Медіа-рух нагадав, що нинішні члени «ОПЗЖ» входили до складу Партії регіонів і багато з них голосували за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року, які, серед іншого, обмежували свободу слова.