Харківському правозахиснику Роману Лихачову до дверей підкинули сокиру та повний похоронний набір

28.08.2019
Харківському правозахиснику Роману Лихачову до дверей підкинули сокиру та повний похоронний набір

Заступник голови групи «Мережа антикорупційних центрів» Роман Лихачов хоче знайти замовника зухвалої погрози на свою адресу. Події позаминулої ночі він уже описав у соціальних мережах, розповів журналістам та поліції, але не надто вірить у швидкі дії правоохоронних органів.
 
«Десь о 6:30 ранку мене розбудив директор офісу і каже: «Давай приїзди, бо до дверей підкинули домовину та вінок із твоїм іменем, а також хрест із табличкою «Лихачов Роман Борисович» і датою народження, — розповів потерпілий. — Я швидко одягаюся, відчиняю двері, а у мене стирчить просто з дверей сокира. До неї була прикріплена стрічка з таким повідомленням: «Якщо не припиниш займатися... наступна сокира без попередження буде на твоїй голові».
 
У тому, що організатори шантажу не жартують, правозахисник не має жодного сумніву, оскільки подібні погрози приходили на адресу Миколи Бичка — активіста з селища Есхар Чугуївського району, якого пізніше знайшли повішеним. Гучну справу швидко закрили, оголосивши молодого хлопця самовбивцею, утім ця версія й понині видається сумнівною.
 
Хто конкретно може погрожувати адвокату Лихачову, наразі не відомо. Він сам повідомив, що «Мережа антикорупційних центрів» останнім часом дуже активно зайнялася розслідуванням багатьох справ, які стосуються ухилення від сплати податків у Чугуєві, а також роботи барів у місті і торгівлі без ліцензії в кафе «Чорна перлина». 
 
«Як відомо, ці заклади пов’язані з помічником народного депутата Шенцева депутатом Чугуївської міської ради Русланом Овчаренком, — каже він. — Принаймні ці «наливайки». І виходячи з того, що він публічно обіцяв оприлюднити компромат на мене, погрожував, я розглядаю таку версію».
 
Роман Лихачов повідомив через ЗМІ, що добровільно йти з життя не має наміру. 
 
У Чугуївському відділі поліції кримінальне провадження відкрили за статтею «погроза вбивством».
 
«Враховуючи резонансність цієї події для міст Чугуїв та Харків і області, був піднятий по тривозі Чугуївський відділ поліції, — повідомив заступник начальника районного відділу поліції Дмитро Гринчак. — На теперішній час проводиться відпрацювання прилеглої території з метою встановлення свідків та очевидців, можливих камер відеоспостереження та інше.