Нова владо, хто ви? Сходження Троянського коня грузинського походження до Верховної Ради

28.08.2019
Нова владо, хто ви? Сходження Троянського коня грузинського походження до Верховної Ради

От навіть важко вибрати, що для нашої життєвої європейської перспективи важливіше: постановочна хода в День Незалежності в добровільно-примусовому порядку чи зупинка будівництва гуртожитків для солдатів, виробництва нової техніки для ЗСУ; чи яскраве привселюдне, з кримінальним флером «виявлення» ворогів у стані попередників, аби в разі чого, за класичною схемою, було на кого списати невдачі й провали, ну і щоб не заважали. 

Бо те, що зараз відбувається у новій владі — також давня традиція (на упередження усіляких, негараздів роботи немає, є лише створення цих негараздів). Хоча якщо наміри влади саме такі — відкочування назад і задоволення фантомних питань сусідньої імперськи стурбованої країни, то тоді так, вона робить для себе все правильно. 

І природно, що на тлі сьогодення напрошується запитання: чи можливо передбачити масштаби запрограмованого хаосу? Особливо, якщо ролі державників почали виконувати «временщики», які, граючи свої партії, не відчувають під собою не лише країни, а й навіть смаженого півня, котрий дуже скоро може предметно почати клювати їх у товстошкірі (я зараз не про вагу й обсяг) задниці. Утім це такі узагальнені висновки останніх місяців із політичного життя країни. 

У нас наразі більш конкретний інтерес. От подивімось на такого собі кандидата, на очільника фракції більшості у новому парламенті Давида Арахамію. Останнім часом йому приділено аж надто багато уваги різними ЗМІ та політичними експертами. Здавалося б, чому? Адже лідери фракцій попередніх парламентів не забирали стільки місця і часу на медійних і публічних просторах. Вочевидь, постать Давида Арахамії привабила своєю неоднозначністю та різкою зміною політичних вітрил.

Від війни в Абхазії до війни в Україні

Отже, можливий лідер президентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія відомий інтернет-спільноті під псевдонімом Давид Браун.
Народився він 23 травня 1979 року в Росії, у місті Сочі. Декотрий час жив у Грузії, в Гаграх. А в 1992 році, рятуючись від війни в Абхазії, переїхав із батьками в Україну — до Миколаєва. Там виріс і закінчив загальноосвітню школу.
Потім вступив до Європейського університету, на економічний факультет.
Бізнесмен, директор українського філіалу IT-компанії Template Monster (США), волонтер, громадський активіст, пройшов до Верховної Ради під четвертим номером списку партії «Слуга народу». Перед цим президент Володимир Зеленський призначив Давида Арахамію секретарем Національної інвестиційної ради.
У 2014 році він став автором волонтерського «Народного проекту». Ця ініціатива позиціонується як допомога українським військовим у зоні АТО, й починалась вона з відкриття сайта для збору коштів на екіпірування десантників 79-ї бригади. 
У серпні 2014-го Давид Арахамія став радником голови Миколаївської облдержадміністрації Вадима Мерикова. У тому ж 2014 році президент України Петро Порошенко нагородив волонтера орденом «За заслуги» 3-го ступеня.
У вересні 2014 року Арахамія зробив наступний стрімкий стрибок у кар’єрі — став уповноваженим міністра оборони України з питань закупівель. А вже в листопаді 2014-го — співзасновником Асоціації народних волонтерів України й куратором «волонтерського десанту» — групи волонтерів, котрі почали працювати в Міноборони.
У 2016 році стартував новий проект Давида Арахамії — веб-платформа Weblium.

Ігри в патріотів?

Спрямованість політичного флюгера гіпотетичного лідера парламентської фракції «Слуга народу» мінялась із космічною швидкістю. 
А тим часом у 2015 році Головна військова прокуратура ГПУ відкрила кримінальне провадження стосовно голови Ради волонтерів при Міні­стерстві оборони Давида Арахамії. За махінації із закупівлею палива.
«Злісні домисли» в пресі, породжені зливом інформації з надр правоохоронного відомства, звинувачували Арахамію в розкраданні палива для Міністерства оборони України на суму 15 мільйонів гривень. 
Декотрі ЗМІ відкрито звинуватили Арахамію у тому, що під виглядом волонтерства він переслідував одну мету — добратись до грошових потоків. Утім це не було доведено в суді. Отже, наклеп недоброзичливців? Однак ложечки знайшлись, але присмак у багатьох залишився.
У 2016 році Давид Арахамія помножив на нуль так званий «закон Савченко» й опублікував на своїй сторінці у «Фейсбуці» кількість злочинців, котрі вийшли на волю завдяки цьому закону:
  • 866 осіб, засуджених за умисне вбивство;
  • 554 особи — за умисне важке тілесне пошкодження;
  • 691 особа — за злочини, повязані з наркотиками;
  • 1 тисяча 164 особи — за розбій;
  • 906 осіб — за грабіж;
  • 1 тисяча 490 осіб — за крадіжку;
  • 15 осіб — за злочини проти основ національної безпеки».
  Критика влади, до якої він мав відношення, — ну що ж, сміливо, принципово. Водночас через деякий час, а точніше у квітні цього року, Давида Арахамію називали одним із головних «порохоботів» нашої країни за підтримку курсу Петра Порошенка. Після президентських виборів, 22 квітня 2019 року, Давид Браун опублікував на своїй сторінці у ФБ пост-подяку Петру Порошенку: «Я хотів би подякувати Петру Порошенку за всю його роботу. Я жив по сусідству й бачив, о котрій годині він повертався додому, я бачив його на початку й бачив зараз — видно, що він вклав дуже багато своїх сил та енергії...».
Не пройшло й півроку — 9 червня 2019 року Арахамія у себе у ФБ заявляє, що йому щиро захотілось допомогти людям, у руках котрих «небачена підтримка нації».
Свій проукраїнський ви­бір Арахамія виносить на щит і коли пише, що хоче щиро допомогти новій владі, і коли виступає з різкою критикою колег по парламенту за проросійські погляди. 
Ймовірно, такий виступ має не емоційне підґрунтя, а продуманий чіткий посил, частину плану — як отримати неформальне лідерство у фракції. 

Головне, щоб костюмчик сидів

На сьогодні одним із голов­них питань до майбутнього керівника правлячої фракції може бути — на скільки він самостійний як лідер коаліції? 
Політтехнолог Андрій Золотарьов відносить його до стану «порохоботів» із зазначенням, що ця категорія політично активних колишніми не буває. Водночас експерт натякає на причетність Арахамії й до іншого політичного табору: «Є та фігура, завдяки котрій він потрапив до депутатського корпусу. Можливо, Арахамія — це квота Арсена Авакова, — припускає Андрій Золотарьов. — Я вважаю, що Давид Арахамія входить у той пакет пропозицій, від якого президент Володимир Зеленський відмовитись не зміг. Ну а Арахамія, ставши керівником коаліції, буде змушений залишатись у рамках раніше заданого дискурсу». 
Зрозуміло, що на момент початку роботи Верховної Ради коаліція вже має бути збита й упакована взаємними гарантіями. 
А от політичний експерт Олександр Кочетков, навпаки, вважає Давида Арахамію абсолютно самостійним гравцем, котрого по життю веде винятково особистий інтерес. 
«Згадайте, як він хвалив Петра Порошенка, — нагадує Олександр Кочетков. — Потім стер свої пости у ФБ, забув про любов і відданість до колишнього президента і з легкістю переметнувся до нового глави держави Володимира Зеленського. Спіткнеться Зеленський, Арахамія зробить так само безпринципно й піде працювати, наприклад на Медведчука. Зверніть увагу, він претендує на внутрішню владу, як формальну — лідера фракції, так і не формальну — він однооосібно хоче визначати корупційну складову в голосуваннях депутатів, приміром через звинувачення їх у проросійкості. Ну і ще один достатньо потужний важіль впливу Давида Арахамії — це його посада в Національній інвестиційній раді. Робота із зовнішніми інвестиціями — це дуже великі гроші. Отже, він працює винятково на себе. А всі партнери — збоку, згори, знизу — ситуативні». 

ЗадЗЕркалля

Тож куди веде нас курс Зе із ключовими гравцями на нинішній політичній арені, котрі завжди готові так віртуозно швидко розкладати яйця в різнополюсові політичні кошики? І чи безпечно це для воюючої країни? Чи це вже не важливо для сьогоднішнього політичного курсу? А головне зараз  — вміння сподобатись: костюмчик, краватка, гарний вигляд, гарна освіта, правильна маніпулятивна риторика і добре засвоєне правило — за будь-яку дію може бути покарання, тому головна дія — це бездіяльність та імітація діяльності. Так і зовнішньоекономічний курс України не важко поміняти. 
Напевне, всоте виникає запитання: чому притомні патріотично налаштовані політики, які ще є в державі, в період війни у своїй країні не перестали жерти один одного, стаючи в нарцисичну позицію власної винятковості, або зображати корисну політкоректність перед попереднім президентом? Вони повинні були хором заходити в порошенківський кабінет, брати його за горло чи інші життєво важливі органи і культурно казати: «Петре Олексійо­вичу, тут ти правий, а тут — ні. Країна може розвалитись на шматочки! А в чиї руки посипляться ці шматочки — питання риторичне. І ти, Петре Олексійовичу, достатньо потужний, аби не допустити цього!». 
Утім телевізор і задумана ще до виходу в світ екранізована наскрізь популістична кремлівська політагітка «Слуга народу» зазадалегіть зробили свою справу. Вони до цього готувались. Ми — ні. І оцей весь запланований психоз, за задумом, повинен охопити країну (втім вибори частково це продемонстрували), аби повернути її у кінець 80-х — початок 90-х. Чи любить нова влада Україну? Любить, але російську, а не українську. Сьогоднішні можновладці не знають, не розуміють, не відчувають, ментально далекі від української України. Чому б тоді не чемодан-вокзал-Росія? Та тому що там усе вбито, розорано, агресивно й не логічно, Байкал китайці в пляшках вивозять, Сибір догорає, так і до Москви пожежа може дійти, а тут, в Україні, все відносно добротно й зі смаком, їжа якісніша, дороги кращі, врожаї вищі...
«Нова мітла» мете повним ходом, аби лише не змели все святе й глибинне для по-справжньому української душі, не змели нашу державність.