Студенти ХПІ створили тротуарну плитку, яка освітлюватиме шлях уночі

09.08.2019
Старшокурсники університету Борис Карпутін, Каріна Белогубкіна і Наталія Регеда під керівництвом свого наставника Руслана Кривобока створили економічний варіант знаменитої люмінесцентної плитки.
 
Вдень їхнє тротуарне покриття накопичуватиме сонячну енергію, а вночі віддаватиме її у вигляді електричного світла. 
 
Від інших аналогів харківське ноу-хау відрізняється більш демократичною ціною і вищим рівнем міцності.
 
«Представлена на ринку люмінесцентна тротуарна плитка виготовляється за зовсім іншими технологіями і в два-три рази дорожча за нашу, — уточнює Борис Карпутін. — До того ж плитка конкурентів із часом може втрачати люмінесцентні властивості, тоді як у нашої такого недоліку немає».
 
Наразі молоді конструктори мають декілька дослідних зразків свого винаходу, які створювали у вільний від навчання час в університетській лабораторії.
 
Усі витрати спочатку взяли на себе. Згодом молоді люди виграли конкурс технічних інновацій, який проводив фонд Chernovetskyi Investment Group, та отримали 400 тисяч гривень на розвиток проекту.
 
У його успіху вони не сумніваються, оскільки тротуар зі світінням не лише матиме гарний вигляд, а й дозволить зекономити на вартості електроенергії. Ціна однієї фракції коливається в межах 200-400 гривень залежно від товщини покриття.
 
«Наша люмінесцентна плитка може світитися всю ніч, — запевняє Борис Карпутін. — Багато власників котеджів захочуть викласти нею доріжки на своїх присадибних ділянках».