А ви, шановний, лишіться: що означала заява глави Офісу президента Богдана щодо звільнення

06.08.2019
А ви, шановний, лишіться: що означала заява глави Офісу президента  Богдана щодо звільнення

Андрій Богдан написав заяву про відставку, але президент не підписав її. Глава Офiсу президента залишається на посаді. (Фото з сайта bbc.com.)

Немов грім серед ясного неба наприкiнцi минулого тижня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Андрій Богдан — глава Офісу президента — написав заяву про відставку. Тоді більшість українських ЗМІ опублікували новину, прикріпивши фото заяви Богдана. І навряд чи вся ця історія викликала б такий резонанс, якби Офіс президента спростував або ж підтвердив інформацію. Найбільше обурення виникло у представників ЗМІ, яких, зважаючи на події, просто розіграли. 
«Прошу звільнити мене за власним бажанням iз моменту бажання». Ні підпису, ні дати на фото не було. Та й формулювання досить дивне, адже ніякої конкретики Андрій Богдан, чому вирішив піти з посади, не зазначив. Фото заяви глави президентського офісу опублікувала журналістка видання «Новоє врємя» Христина Бердинських. Матеріал, проілюстрований документом, супроводжував заголовок: «Андрій Богдан написав заяву про відставку». Як з’ясувалося лише наступного дня, заява не фейк, а справжня, принаймні так сказав Богдан. То як так вийшло, що заява є, але Богдан таки залишився. Хто припустився помилки — журналісти чи в Офісі президента свідомо пішли на такий «вкид»? 
За даними ТСН, інформацію журналістці «Нового врємєнi» надіслав заступник Андрія Богдана Кирило Тимошенко. Сам помічник Богдана коментувати історію появи фотографії у ЗМІ відмовився, зазначивши, що запитувати про відставку краще в самого Богдана. І навряд чи пан Тимошенко пішов би на такий крок без згоди свого шефа. Офіційної ж реакції від Офісу президента дочекалися лише наступного дня. «Лишається Богдан чи йде?» вдалося почути від самого глави держави. У розмові з журналістами Зеленський зазначив: «Ми не тримаємось за владу. Всі люди, які зі мною прийшли, написали відразу заяви, і якщо суспільство або президент відчуватиме, що та чи інша людина не виконує свої обов’язки, у будь-який момент, не тримаючись за крісло, вона піде у відставку», — сказав президент. Проте варто зазначити, що практика писати в день прийому на роботу заяву на звільнення без дати існувала в компанії «95 квартал», якою раніше керував Володимир Зеленський. Про це раніше розповідав перший помічник президента Сергій Шефір. Щоправда, у випадку з Офісом президента такі заяви не мають жодного сенсу — глава держави і так може звільнити співробітників своїм указом у будь-який момент. І подiбнi заяви взагалi не передбаченi законом.
  У результаті зі слів Зеленського стало зрозуміло: Андрій Богдан залишається на посаді. Навіщо ж було «вкидати» у ЗМІ цю інформацію саме зараз, варіантів кілька. 
Один із ключових — це зустріч Володимира Зеленського з Дональдом Трампом. За попередньою інформацією видання «Апостроф», вона має відбутися з 24 до 28 вересня. Глави держав зустрінуться під час 74-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка пройде в Нью-Йорку. Повідомляється, що зустріч, найімовірніше, відбудеться під час візиту Зеленського в США, де президент України готується виступити на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.
За його словами, підготовчий процес уже запущено, й обидві адміністрації зацікавлені в зустрічі. Головними темами для обговорення, за словами джерела видання, стануть продовження американської військової та економічної підтримки України та узгодження позицій України i США навколо проблеми налагодження європейсько-російських відносин. У першому випадку Зеленський обговорить iз Трампом поставки зброї США в Україну та розширення військового аспекта взаємовідносин. Щодо другого питання, український президент обговорить питання «Північного потоку». «Єдине рішення цього питання — в мене буде зустріч у Сполучених Штатах iз президентом США. Це єдиний чоловік, який, я упевнений, вирішить це питання в бік України», — заявив президент ще 6 липня під час робочої поїздки у Львівську область.
І от до чого в цій історії Андрій Богдан? А до того, що Сполучені Штати від моменту призначення Богдана главою Офісу президента були незадоволені таким кадровим рішенням Зеленського. За інформацією низки закордонних ЗМІ, спецпредставник США в Україні Курт Волкер ще в травні наполегливо радив Зеленському не призначати Андрія Богдана керівником його офісу, оскільки той пов’язаний з олігархом Ігорем Коломойським. 
Другим чинником міг стати факт ставлення команди Зеленського до українських ЗМІ. Як згодом заявив сам Богдан, команда Зеленського не потребує допомоги журналістів під час спілкування з суспільством. Таким чином, в Офісі президента вкотре показали: журналісти можуть забути про звичний формат роботи з владою. «Це був не жарт... Я реально написав заяву про звільнення. В даному випадку це був мій крок щодо свого керівництва, президента України, щодо суспільства, а не журналістів. Класичні журналісти звикли саме себе усвідомлювати як cуспільство. Але, як довела наша ви­борча кампанія, ми спілкуємося з суспільством без посередників, без журналістів», — зазначив Богдан.
Лише зараз стає зрозуміло, що «вкид» про відставку Богдана, швидше за все, був спробою Офіса президента перевірити реакцію суспільства на таку заяву. Очевидно, що з таких посад ідуть iз вагомих причин, а на даному етапі зарано робити висновки про роботу Богдана. Ба більше, варто пам’ятати, що глава Офісу президента — це права рука Зеленського. І виглядає, що б не робив глава держави, саме Богдан радитиме, які рішення варто приймати в тій чи іншій ситуації. 
Із цього приводу вже багато разів жартували в соцмережах. Мовляв, хто ж шепотітиме Зеленському на вушко, якщо Богдан піде у відставку. Але кому точно варто зробити висновки в цій історії, так це журналістам. Адже слова Богдана про «спілкування з суспільством без участі ЗМІ» вкотре довели: політика спілкування змінилась і жити доведеться в новій реальності. Врешті-решт, висновки має зробити і суспільство, бо, зважаючи на останні події, жартувати у владі будуть багато. Головне, щоб українці розуміли і були готові до цих жартів.