Не падай, «Голос»: про що говорять соціологічні дослідження за дев’ять днів до виборів

12.07.2019
До парламентських вибо­рів лишається 9 днів. Упродовж нинiшнього тижня три соціологічні компанії — «Соцiальний монiторинг» разом з інститутом Яременка, Київський міжнародний інститут та група «Рейтинг» — опублікували нові рейтинги. Ми ж вирішили порівняти три дослідження та з’ясувати, хто з політичних партій додав, а хто, навпаки. втратив підтримку виборців.

«Соцiальний монiторинг» та інститут Яременка 

 Бар’єр у п’ять вiдсоткiв можуть подолати п’ять партій, серед яких «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя», «Європейська Солідарність», «Батьківщина» та «Голос». За даними «Соціального моніторингу», у «Слуги народу» порівняно з попередніми дослідженнями рейтинги впали. Проте, незважаючи на зниження відсотків, підтримка президентської партії все одно найвища серед усіх політичних сил — 41,6%.
 
Друге місце в рейтингах посідає політична партія «Опозиційна платформа — За життя». Їхнi показники за останній місяць зростають. На момент дослідження партія мала 13,7% підтримки. І це найвищий показник зі старту парламентських виборів.
 
Рейтинг партії «ЄС» теж піднявся паралельно з «Опозиційною платформою — За життя». І у свіжому дослі­дженні «Європейська Солідарність» займає вже третю позицію. Ще два тижні тому вона була на 5-му місці. Якщо простежувати тенденцію останнього місяця, то показники «Європейської Солідарності» коливаються в межах 8-9%.
 
Найбільшого падіння у свіжому дослідженні зазнала партія «Батьківщина». Її рейтинг знизився майже на два відсотки і становить зараз 7,7%. Також поступово падає рейтинг молодої партії Святослава Вакарчука «Голос» — 7,5%. Узагалі, за даними дослідження, цього разу найбільше просіли молоді політичні сили — «Слуга народу» і «Голос», а ще до них приєдналася «Батьківщина». Зростають «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність».

Київський міжнародний інститут соціології

Незмінним лідером залишається президентська партія «Слуга народу». Попереднє дослідження КМІС публікував місяць тому, 7 червня, тому ми вирішили подивитися, як змінилися показники партій за 30 днів. Цікаво, що за місяць рейтинги партії у цих дослідженнях взагалі не змінилися. Навіть цифра за місяць узагалі не змінилась — 48,5% українців готові підтримати партію Володимира Зеленського.
 
Зросли в рейтингу ті, хто вже двічі їздив до Москви на переговори з прем’єр-міністром Російської Федерації, — представники партії «Опозиційна платформа — За життя». Їх рейтинг за місяць піднявся майже на 2,5%. Третє місце, як і місяць тому, зберігає за собою партія «Європейська Солідарність». Показники сили п’ятого президента за місяць зросли лише на 1%.
 
І якщо партія Зеленського зберегла свої показники, «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність» наростили, то рейтинги «Батьківщини» та «Голосу» за місяць трохи, але «просіли». Партія Юлії Тимошенко у червні мала на один вiдсоток більше  за сьогоднішні показники, які зараз становлять 6,2%. А от партія «Голос» узагалі може й не пройти до Ради. Принаймні на це вказують результати КМІСу. Адже зараз партія Святослава Вакарчука має 4,4% підтримки своїх виборців.

Група «Рейтинг»

Очолює «табель про ранги» «Слуга народу» з 47% підтримки. Цікаво, що попередні показники дослідження «Рейтингу» показували цифру в 42,3%. Долають п’ятивiдсотковий бар’єр також партія «Опозиційна платформа — За життя» iз 11,6%, «Європейська Солідарність» — iз 8,2%, «Голос» — iз 6,6% i «Батьківщина» — iз 6,4%.
 
Про що говорять три соціологічні дослідження? Зрозуміло, що до кінця парламентської кампанії лідер перегонів уже не зміниться. Адже різниця між першим і другим місцем зараз коливається в межах 30%. Тому більшість за парламентськими списками буде у «Слуги народу». Три дослідження («Соцiальний монiторинг», КМІС, «Рейтинг») показують такі цифри: 41,6%, 48,5% та 47%. Що ж стосується «Опозиційної платформи — За життя», то всі соціологічні компанії вказують на те, що рейтинги синьо-білих зростають: 13,7% — «Соцiальний монiторинг», 14,1% — КМІС та 11,6% — «Рейтинг». Стабільною залишається ситуація в «Європейській Солідарності»: 8,5% — «Соцiальний монiторинг», 9,2% — КМІС та 8,2% — «Рейтинг». А от «Батьківщина» та «Голос» поступово, але втрачають свої цифри. «Батьківщина» за показниками 7,7% — «Соцiальний монiторинг» , 6,2% — КМІС та 6,4% — «Рейтинг». «Голос» — 7,7% — «Соцiальний монiторинг», 4,4% — КМІС та 6,6% — «Рейтинг».
 
Проте не варто забувати і про чотири важливi чинники: перший — що показники «Голосу» та партії «Сила i честь» у межах статистичної похибки; другий — до виборів залишається ще 9 днів, тому все може змінитися; третій — це рейтинги різних соціологічних опитувань і за деякими показниками вони суттєво відрізняються. Адже ми перевірили, що «Соцiальний монiторинг», КМІС і «Рейтинг» вказують на те, що показники партій коливаються у своїх цифрах і відрізняються від досліджень. Ну і, врешті, кожен п’ятий українець і досі не визначився, за кого ж віддасть свій голос 21 липня.