Верховний Суд скасував повторне жеребкування партій на парламентських виборах

09.07.2019
Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив апеляцію Центральної виборчої комісії та скасував рішення Шостого апеляційного адмінсуду про повторне жеребкування партій. А напередодні у ЦВК заявляли про можливий зрив парламентських виборів.
 
Причиною баталій стала історія з реєстрацією партії експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Адже з першого разу партію «Рух нових сил» у ЦВК не зареєстрували. Справа набула розголосу після того, як суд таки зобов’язав ЦВК зареєструвати партію Саакашвілі. Проте, щоб не проводити повторного жеребкування, у Центр­виборчкомі їм автоматично дали 22-й номер. 
 
І було б логічно, якби до суду звернулася сама партія експрезидента Грузії «Рух нових сил». Але шукати в українській політиці логіку — як голку в стозі сіна. Адже до суду звернулася «Аграрна партія» співочого ректора Михайла Поплавського. Там заявили, що в ЦВК порушили принцип рівності учасників виборчого процесу, коли надали партії «Рух нових сил» Мiхеїла Саакашвілі номер 22 у виборчому бюлетені без проведення жеребкування. Тому подали до суду позов iз вимогою провести повторне жеребкування. І в результаті Шостий апеляційний суд Києва визнав такий позов законним. 
 
Проте не погодилися з таким рішенням у ЦВК, назвавши даний процес намаганням зірвати парламентські вибори, і заявили, що оскаржуватимуть рішення у Верховному Суді. Центрвиборчком також повідомив, що вже надруковано понад п’ять мільйонів бюлетенів. І ось тут виникає питання: навіщо ЦВК надрукувала бюлетені, коли за графіком проведення парламентських виборів кандидати і партії мають час до 8 липня зняти свої кандидатури. Тобто, за розкладом, лише вчора мали б бути остаточні списки кандидатів.
 
Насправді від того, що Мiхеїлу Саакашвілі дали саме 22-й номер, нічого не змінилося: ні для громадян, ні для самого Саакашвілі. Ба, більше: очевидно, що партію експрезидента Грузії взагалі не цікавить це питання, адже вони вже замовили собі банери та рекламу, де прописаний номер 22. Ну і врешті, чому до суду звернулася саме «Аграрна партія»? Експерти називають кілька причин. Одна з них — це привернення уваги до своєї політичної сили. Проте головною зазначають зацікавлення політичної сили в проведенні виборів восени. Адже й електорат мобілізується, і більше концертів з Олегом Винником удасться провести.
 
Проте всі крапки над «і» в цій історії вчора розставив Верховний Суд, який виніс рішення: «Апеляційні скарги ЦВК, політичних партій «Слуга народу», «Сила і честь», «Опозиційний блок» — задовольнити. Рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 4 липня 2019 року скасоване». Таким чином у Верховному Суді скасували повторне проведення жеребкування.