Шибениця для люстрованих: під Конституційним Судом мітингували проти можливого скасування закону «Про очищення влади»

05.07.2019
Шибениця для люстрованих: під Конституційним Судом мітингували проти можливого скасування закону «Про очищення влади»

Під стінами КСУ вимагали «не чіпати» люстрацію. (Фото з сайта prm.ua.)

Активісти та політики прийшли під стіни Конституційного Суду з вимогою не скасовувати закон про люстрацію.
 
Близько тисячі українцiв із плакатами та прапорами в руках звернулися до суддів Конституційного Суду і нагадали, що п’ять років тому майже п’ять тисяч чиновників правління Януковича були позбавлені можливості займати державні посади. 
 
«Те, що зараз відбувається, — це страшний сон, який ще п’ять років тому неможливо було уявити, а зараз це все реальність. Майдан, війна, стільки загиблих — і все через правління експрезидента та його чиновників. І зараз ми можемо знову їх допустити до влади. Про це неможливо мовчати», — зазначила активістка Марія Слободян.
 
Мітингувальники тримали плакати з написами: «Люстровані вже робили обвал країни», «Забули сміттєву люстрацію?», «Люстрація або йдіть геть». Також біля КСУ було встановлено імпровізовану шибеницю, а на огорожі — голову від пам’ятника Леніну. Територію суду охороняли близько сотні правоохоронців. 
 
На мітингу також були присутні представники партiй — «Голос» Святослава Вакарчука, «Європейська солідарність» Петра Порошенка, ВО «Свобода» і «Національний корпус». За словами націоналістів, скасування закону про люстрацію — це прямий російський реванш.
 
Депутат і голова парламентського Комітету зі свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у «Фейсбуці» написала, що зустрілася з головою Конституційного Суду Наталією Шапталою, яка заявила, що суд сьогодні винесе лише проміжне рішення через відсутість частини суддів. 
 
Нагадаємо, закон про люстрацію набув чинності 16 жовтня 2014 року. Згідно з яким, громадяни, котрі працювали на держслужбі за президентства Віктора Януковича, не можуть займати посади в органах влади на строк від п’яти до десяти років. Крім того, при Міністерстві юстиції було створено спеціальний орган для контролю за призначеннями на керівні посади. Проте це вже не перша спроба скасувати закон «Про очищення влади». Навесні Конституційний Суд відклав засідання щодо розгляду закону, на якому люстрацію могли визнати неконституційною.