Верховна Рада розглянула правки до виборчого кодексу у складі 47 депутатів

05.07.2019
Питання, яке вже місяць на порядку денному парламентаріїв, — Виборчий кодекс України. І з кожним засіданням до Верховної Ради приходить усе менше депутатів.
 
Якщо ще в середу їх нараховувалося близько ста, то в четвер у сесійній залі було менше 50. Проте це не спиняє ні спікера, ні авторів закону таки продовжувати розгляд законопроекту, який має найбільшу кількість правок за весь період цього скликання.
 
Нагадаємо, Виборчий кодекс після першого читання мав близько 4500 правок. На вчорашнiй день, за словами народного депутата Олександра Черненка, розглянуто майже 63% правок. 
 
Сам Виборчий кодекс передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.
 
Ухвалений він був ще 7 листопада 2017 року, проте лише в першому читанні. А вже остаточно ухвалювати його депутати вирішили під кінець своєї каденції. 
 
За словами голови Верховної Ради Андрія Парубія, швидше за все, депутати ухвалять Виборчий кодекс уранці 11 липня. «За моїми підрахунками, ми завершимо розгляд поправок до Виборчого кодексу про відкриті списки наступного четверга зранку. Я думаю, мені вдасться зібрати голоси», — зазначив Парубій.
 
Проте чи підпише цей закон президент? Водночас голова ВР розраховує, що 11 липня парламент зможе подолати вето президента щодо закону про тимчасові слідчі комісії «в разі його накладення».
 
Також Парубій закликав офіс президента України негайно передати до парламенту будь-який документ, який би засвідчував розгляд главою держави закону про ТСК. Тоді ж він підкреслив, що не має жодної підтвер­дженої інформації щодо ветування закону президентом. При цьому спікер пояснив, що 27 червня вичерпався термін, впродовж якого президент мав надати відповідь щодо розгляду ним закону про ТСК.
 
Нагадаємо, 6 червня парламент ухвалив Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», який передбачає процедуру імпічменту президента. 12 червня цей закон підписав спікер, а от підпису або ж відповіді про ветування закону президентом депутати і громадськість досі не отримали.