Фатальний «Форт»: політикум і громадськість мало вірять у випадкову смерть нардепа Дмитра Тимчука

21.06.2019
Фатальний «Форт»: політикум і громадськість мало вірять у випадкову смерть нардепа Дмитра Тимчука

Несподівана смерть координатора групи «Інформаційний спротив», нардепа фракції «Народний фронт» Дмитра Тимчука від вогнепального поранення в голову минулої середи приголомшила і вітчизняний політикум, і громадськість.
 
 
Про смерть обранця у власній квартирі, за адресою — бульвар Перова, 10 А, стало відомо близько 12-ї дня. 
 
 
Як повідомив голова Нац­поліції Сергій Князєв, слідство розглядає низку версій, серед яких: самогубство, смерть унаслідок необережного поводження зі зброєю і навіть навмисне вбивство.
 
За його словами, пан Тимчук на момент смерті перебував у квартирі не сам. «Тому зараз збираються свідчення громадянки, яка була присутня в цей час у квартирі, а також сусідів», — додав пан Князєв.
 
Згодом iз неофіційних джерел у правоохоронних органах журналісти з’ясували, що йдеться про цивільну співмешканку Дмитра — Олену. Тоді як зі своєю колишньою дружиною — Ганною Тимчук — він розлучився кілька років тому. 
 
Так, джерело в столичній поліції розповіло, що Тимчук не спав у середу з четвертої години ранку. А взагалі, останнім часом перебував у пригніченому стані та вживав алкоголь. Нібито в депутата давно були песимістичні настрої щодо ситуації, його місця і ролі в житті, в політиці. За версією слідства, Дмитро багатьом говорив, що втомився, що життя втратило сенс, і не розумів, що далі робити.
 
Варто відзначити, що партія «Народний фронт», до якої належав Тимчук, ухвалила рішення не брати участі у парламентських виборах через низькі рейтинги. Тож шансів потрапити до Ради наступного скликання у нього не було. Чим не привід для депресії обранця, каденція якого завершується?
 
За свідченнями співмешканки, в день загибелі Дмитро ходив по квартирі та крутив у руках пістолет, навіть чистив його. Вона ж була на кухні, коли почула гучний звук. Кинувшись до кімнати, побачила депутата, який лежав на підлозі з кульовим пораненням голови. В поліції додають, що на вході в житловий будинок встановлені камери зовнішнього відеоспостереження і чужих людей вона не зафіксувала...
 
Варто зазначити, що нагородний пістолет «Форт», з якого пролунав фатальний постріл, вручив Дмитру Тимчуку ще в 2015 році міністр оборони Степан Полторак. До слова, нардеп не дожив буквально тиждень до свого 47-річчя, адже народився 27 червня.
 
Водночас, враховуючи непересічну постать Тимчука (на базі групи «Інформаційний спротив» зробив чимало задля документування фактів російської агресії в Україні), не лише його однопартійці, а й чимало експертів та громадських активістів не вірять, що він загинув унаслідок нещасного випадку. 
 
Перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук заявив наступне: «Як офіцер я особисто не вірю в те, що це нещасний випадок у результаті чищення зброї... Дмитро Тимчук, окрім того, що державний діяч, із 2014 року разом із колегами дуже ретельно, професійно, якісно висвітлював агресію Російської Федерації, участь військових: офіцерів, генералів, підрозділів російської регулярної армії — в агресії проти України. Все це дає підстави вважати, що ми матимемо версію замаскованого вбивства під самогубство».
 
Тому колеги загиблого закликають правоохоронців провести найретельніше розслідування. Нардеп iз фракції БПП Олександр Бригинець заявив, що теж не вірить у випадкову смерть Тимчука: «Час інформаційного супротиву України минув? Настає час помсти? Загинув випадково при чистці зброї? Хто в це повірить! В залі говорять про зачистку ФСБ тих, хто багато знав про російську агресію. Час і слідство, можливо, щось покажуть!».
 
Схожу позицію висловив і лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко: «Не вірю, не хочеться вірити, що це випадковість, необережне поводження зі зброєю. Він знав, що таке зброя і як її треба чистити. Побачимо, що скаже слідство».
 
І наостанок: наступного дня — у четвер — столична поліція повідомила, що з квартири загиблого Тимчука зникли ювелірні вироби. Про це під час проведення слідчих дій повідомила «особа, близька до загиблого народного депутата».