З’їзд перейменував БПП у «Європейську Солідарність» i поклав початок оновленню партії

04.06.2019
Традиційно у приміщенні «Мистецького арсеналу» Петро Порошенко провів з’їзд своєї партії. Найбільше уваги відвідувачі звернули на нову назву. Відтепер партiя матиме назву «Європейська Солідарність». Серед присутніх були як відомі політики, так і нові обличчя. Разом із Петром Олексійовичем на парламентські вибори прямуватимуть віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, спікер Андрій Парубій, народний депутат Олександр Бригинець, журналіст Віталій Гайдукевич та інші. 
Напередодні партійні посади вирішили полишити близькі соратники Петра Порошенка народні депутати Олександр Грановський та Ігор Кононенко. Останній зазначив, що залишається прибічником європейського і євроатлантичного вектору розвитку країни. За його словами, він «хоче дати можливість проявити себе молодим партійцям». «Тому полишаю партійні посади — це мій особистий внесок у створення «соціальних ліфтів» в Україні. Вірю в нашу молодь і завжди готовий її підтримати», — додав Кононенко.
Першою на з’їзді виступила Ірина Геращенко. У своїй емоційній промові вона вкотре наголосила, що партія буде робити все можливе для проєвропейського розвитку країни, та назвала президента Росії Володимира Путіна маніяком. «Тільки маніяк може планувати розчленувати дружню країну, вкрасти Крим, відшматувати Донбас. Тільки маніяк може утримувати заручників і політв’язнів. Тільки маніяк може насолоджуватися сльо­зами їхніх родин. Тільки маніяк може спокійно знати про те, що Донбас сьогодні входить у п’ятірку — а за деякими видами мін і в трійку — найзамінованіших територій світу. Попереду лише Сомалі й Афганістан», — сказала Геращенко. Серед досягнень п’яти років президентства Петра Порошенка Геращенко назвала те, що «вдалося зупинити проект Новоросія — один із найстрашніших, найкривавіших сценаріїв, задуманих Путіним». «Так, це маніяк. І сьогодні у цій гібридній війні у Путіна і його камарильї — інший сценарій: не вдалася Новоросія — побудуємо Малоросію», — заявила вона. 
Голова ВР Андрій Парубій під час свого виступу на з’їзді «Європейської Солідарності» зауважив, що сьогодні ми опинилися перед великими викликами, і не всі розуміють тих загроз, які стоять перед Україною. «Дехто говорить, що немає шансів для жодного реваншу, а я пригадую 2010 рік, коли прийшов Янукович, і теж говорили, що зміни, які ми зробили, є незворотними. Також пригадую день, коли у ВР за п’ять хвилин із законодавства забрали будь-які згадки про НАТО. Також згадайте, коли через ВР проводили закон «Колесніченка—Ківалова». Вони ліквідували закон про українську мову і проголосували за закон, який мав знищити українську мову. Крім того, прийняття Харківських угод стало початком російської агресії проти України. Ми маємо це пам’ятати, щоб розуміти, які загрози стоять сьогодні перед Україною», — відзначив Парубій. Він також навів слова голови партії Петра Порошенка про те, що «ворог цілить у фундамент української державності». «Ми заклали міцний фундамент нашої державності, і ворог б’є туди. Вони хочуть зруйнувати  фортецю  Україна. Своїми заявами про те, що має бути відмінений закон про мову, відмінена декомунізація, мають бути відмінені мовні квоти... Удар по фундаментальних цінностях, які тримають нашу фортецю в боротьбі з російською агресією, в боротьбі проти російського окупанта. Але ми вийшли на Майдан і не дозволили, щоб Україна стала частиною «руского міра». На Майдані ми довели, що українці нікому не дозволять згорнути українську державність».
На з’їздi обрали голову оновленої політичної сили — ним став сам Порошенко.
«Готові підтримати ті кроки нової влади, які відповідатимуть європейській і євроатлантичній солідарності. Продовження нашого траку, нашого руху, наших реформ. І точно не дамо їх зупинити. І заради України ми робитимемо все, щоб захистити нашу землю, наш народ і нашу державу. Ми йдемо, щоб не допустити російського реваншу. Абревіатура «Європейської Солідарності» абсолютно невипадково збігається з абревіатурою Європейського Союзу. Бо нова назва найкраще віддзеркалює нашу стратегічну мету. І де б ми не були, у владі чи в опозиції... До речі, хочу розчарувати — ми не йдемо, щоб бути в опозиції, ми йдемо перемагати і брати владу!» — заявив п’ятий президент України.