Слухання у справі про недоотримання бюджетом Харкова щонайменше 220 млн грн перенесли вп’яте

30.05.2019
Дзержинський районний суд Харкова вкотре переніс підготовче засідання по справі, яка з подачі Генеральної прокуратури отримала назву «кооперативні схеми».
 
У ній фігурують теперішній народний депутат Михайло Добкін та кілька чиновників міськвиконкому, що підозрюються у безкоштовній передачі 78 гектарів землі наближеним до них фірмам. У результаті бюджет міста не отримав щонайменше 220 мільйонів гривень. 
 
До Дзержинського райсуду ця справа потрапила півроку тому, але її розгляд з різних організаційних причин щоразу переноситься на інший день.
 
Скажімо, останнє засідання не розпочалося через неявку екс-заступниці міського голови Тетяни Овіннікової, яка, за інформацією судді, «в даний момент лікується за межами України».
 
Її зобов’язали надати в якості виправдального доказу не лише квитки на літак, а й відповідні медичні документи. 
 
Нову дату засідання поки що не призначили. Можливо, воно відбудеться вже після парламентських виборів, оскільки саме таке клопотання подав Михайло Добкін.
 
До речі, 22 березня, коли розгляд справи не почався через неявку представника Генпрокуратури та двох підозрюваних, народний депутат просив продовжити процес після президентської виборчої кампанії. Загалом початок розгляду «кооперативних схем» за останні півроку відкладався з різних причин п’ять разів поспіль. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, слідчі Генпрокуратури почали розслідування земельних оборудок харківських високопосадовців восени 2016 року. Саме тоді були проведені обшуки в міськраді та в готелі «Національ», де проживає теперішній мер Геннадій Кернес. 
 
За словами Юрія Луценка, обшуки були пов’язані з кримінальною справою щодо організації схеми з розкрадання 654 гектарів землі в Харкові на суму 4 мільярди гривень.
 
Одним із фігурантів справи став Михайло Добкін, на арешт якого дала згоду Верховна Рада. У липні 2017 року Печерський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з правом на заставу в сумі 50 мільйонів гривень. Після внесення коштів нардепа звільнили з-під варти.