Портнов після повернення до України допомагає Коломойському і безупину подає скарги на Порошенка

29.05.2019
Портнов після повернення до України допомагає Коломойському і безупину подає скарги на Порошенка

Андрій Портнов допомогає Ігорю Коломойському в юридичних питаннях.

Колишній заступник глави адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов ніяк не вгамується: лише протягом тижня після повернення в Україну подав до Державного бюро розслідувань уже четверту заяву про «злочини» колишнього керівника держави Петра Порошенка.

Головне — кількість, а не якість

«Сьогодні ми звернулися з четвертою заявою про злочин Порошенка — спробу узурпації ним судової влади», — написав Портнов на власному Telegram-каналі минулого понеділка.
 
Зокрема, Портнов прикріпив до допису шість сторінок поданої скарги, де вказується, що Порошенко нібито незаконно призначив двох членів Вищої ради правосуддя за президентською квотою.
 
На думку одіозного юриста, Порошенко видав указ, яким змінив правила проведення конкурсу до ВРП і встановив, що якщо конкурсна комісія не може визначитися з рекомендованими на посади кандидатурами, то президент може прийняти рішення самостійно.
 
Відтак Андрій Портнов стверджує, що указ не мав юридичної сили на момент його застосування, що свідчить про незаконність дій Порошенка. Тому він вимагає внести до ЄРДР відомості про правопорушення Порошенка за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ­ст. 382 (невиконання судового рішення) ККУ і розпочати відповідне досудове розслідування.
 
Нагадаємо, що 20 травня, одразу після інавгурації президента Зеленського, Андрій Портнов подав до Державного бюро розслідувань заяву зі звинуваченням попереднього президента України Петра Порошенка у скоєнні злочину, яким вважає наказ відправити у похід кораблі ВМС через Керченську протоку, який закінчився захопленням у полон моряків і кораблів. Тим самим він намагався «відбілити» державу-агресора, поклавши всю провину винятково на Порошенка. 
 
Правову нікчемність цієї скарги на Порошенка вже за кілька днів, 25 травня, засвідчив Трибунал ООН у Гамбурзі, створений у відповідності до Конвенції ООН з морського права, який зобов’язав Росію негайно звільнити захоплених у Керченській протоці українських моряків та дозволити їм повернення в Україну. Також суд вимагає від Росії звільнити три затримані українські кораблі: «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу».
 
Але скандально відомий радник Януковича вирішив «брати» кількістю, а не якістю: 24 травня Портнов подав до ДБР ще одну заяву проти Порошенка, яка стосується відмивання коштів, легалізації незаконних доходів і несплати податків.

Хлопче, чиїм будеш?

Раніше «УМ» ставила риторичне питання: хто дав гарантії недоторканності в Україні колишньо­му втікачу, якою є місія Портнова щодо попереднього керівництва держави і в чиїх інтересах він так сміливо діє. 
 
Із відповіддю не забарився інший втікач, який також повернувся до України напередодні інавгурації Зеленського після двох років «поневірянь» світами — олігарх Ігор Коломойський, з яким пов’язують новообраного президента Володимира Зеленського. 
 
Зокрема, в нещодавньому інтерв’ю «УП» Ігор Коломойський розповів, що колишній радник Януковича Андрій Портнов допомагає йому з деякими юридичними питаннями. Мовляв, нещодавно він бачився з Портновим, пив із ним каву і розмовляв про «одне юридичне питання, пов’язане із закордонними процесами».
 
«Він мені там допомагає у дечому. Він так змужнів у цьому питанні, коли він відбивався від 800 гривень, від усіх міжнародних санкцій, то він пройшов серйозний шлях, — каже пан Коломойський. — Думаю, сьогодні це фахівець №1 по тому, як відбиватися від необґрунтованих і придуманих звинувачень. Ви ж розумієте, що людину звинуватили в тому, що він вкрав свою зарплату в 800 гривень».
 
Водночас він не уточнив, у якій саме справі йому допомагає Портнов (який свого часу також попрацював головним юристом команди Юлії Тимошенко), лише зазначив, що він йому «юридично допомагає років 20». Олігарх також підтримує Портнова у тому, що той подає заяви у ДБР, НАБУ, ГПУ на Петра Порошенка і його оточення.
 
«Не засуджую точно. Скоріше так, морально я на його боці, дуже підтримую. А в деяких питаннях просто підтримую. Тому що було кілька ситуацій, в яких Порошенко міг спокійно розпорядитися і перестати його переслідувати. А він продовжував переслідувати. Особисто Порошенко», — вважає Коломойський.
 
Зауважимо, що стосовно Портнова українські правоохоронці розслідували не лише епізод про 800 гривень. Спочатку щодо цього персонажа розслідувалося кримінальне провадження за статтею «державна зрада». Генпрокуратура розшукувала Портнова за звинуваченням у причетності до масових вбивств активістів на Майдані у 2014 році.
 
А прокуратура Криму перевіряла причетність Портнова до постанови Верховної Ради Криму під час початку окупації півострова. Утім здібний юрист Портнов, використовуючи юридичні зачіпки і недосконале законодав­ство, а інколи і свої старі зв’язки серед суддів, зняв усі обвинувачення через суд.