Закриті списки призведуть до узурпації влади — народний депутат Сергій Шахов

24.05.2019
Проведення позачергових виборів за закритими списками призведе до узурпації влади олігархами. Про це заявляють у партії «Наш край». За словами народного депутата Сергія Шахова, у разі внесення запропонованих змін виборці матимуть змогу обирати лише поміж партій та не впливатимуть на те, хто саме з кандидатів пройде до парламенту.
«Зміни, за які мали голосувати депутати, означають повернення диктатури партійних лідерів та олігархів у парламенті. Сьогодні мажоритарна система є єдиною системою, за якої народний депутат може дивитись в очі людям, слухати людей, відчувати проблеми людей. У нас мають бути або відкриті списки, або збережена мажоритарна складова», — заявив Шахов.
«Якщо йдемо до Європи — люди повинні бачити людей. Якщо депутати проголосують зміни до закону — ми отримаємо ручний парламент, яким керуватиме невелика група партійних лідерів під контролем олігархів. По-перше, хто з кандидатів у депутати та на якій позиції включатиметься до виборчого списку, визначатимуть винятково лідери партій та олігархи, які їх фінансують. По-друге, у партійної верхівки залишиться можливість позбавляти мандату самостійних депутатів, які чинять за совістю, а не за вказівкою», — наголосив народний депутат.
«Не на такі зміни чекали люди! У своїй інавгураційній промові Президент України Володимир Зеленський вимагав від Верховної Ради запровадити відкриті списки. Сьогодні цією вимогою знехтували», — заявив Сергій Шахов. 
Партія «Наш край» виступає проти поновлення диктатури партійних лідерів та олігархів — це зведе нанівець децентралізацію та загальмує розвиток демократії у нашій державі. «Виборча система має змінюватися винятково шляхом запровадження відкритих списків. Виборці мають право обирати не лише поміж партій, а й серед конкретних депутатів, які відстоюватимуть їхні інтереси», — підсумували у політичній силі.