Судді Одеси скаржаться на бездіяльність САП у провадженні щодо мера міста Геннадія Труханова

15.05.2019
Судді, які розглядають провадження щодо міського голови Одеси Геннадія Труханова, украй поспішають його розглянути.
 
Тож нарікають, що у цьому їм заважає керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яке, на їхню думку, ігнорує судові засідання та не виконує своїх обов’язків.
 
Здавалося б, чого це? Деякі провадження розглядаються судами місяцями, а то й роками і жодного поспіху служителі Феміди під час їх розгляду не демонструють. Утім, не все просто з такою впливовою в Одесі посадовою особою, як мер міста Геннадій Труханов. 
 
Отже, згідно з відповідним повідомленням про тиск САП на Феміду, яке оприлюднене на сайті Вищої ради правосуддя, судді Малиновського райсуду Одеси Павло Черевко, Дмитро Передерко та Віктор Корой вважають, що керівник САП Назар Холодницький намагається «вплинути на авторитет судової влади» та перешкоджає роботі суду.
 
Скаржники стверджують, що з 16 квітня прокурори САП не з’являються до суду, внаслідок чого  відкладено вже 5 засідань. Крім того, судді вважають, що керівництво антикорупційної прокуратури, пояснюючи причини своїх дій, «дійшло до висловлювань, які свідчать про образливе ставлення до суду та нехтування елементарними правилами ділової етики».
 
При цьому одеські судді наводять цитату з листів, підписаних паном Холодницьким та його заступником:
 
«Як зазначали античні мудреці, Suis quaeque temporibus (на все свій час), а тому неможливо виконати певну роботу швидше, ніж протягом мінімально можливого часу, хоч як би кому цього хотілося. I хоч суд призначатиме засідання щодня, це аж ніяк не прискорить вивчення нового обвинувального акту і його погодження прокурором вищого рівня, натомість відволікає прокурора на написання цього та інших листів, а суддів — від розгляду не менш важливих кримінальних проваджень, які роками не знаходять свого остаточного вирішення».
 
Крім того, суддям не сподобались публічні висловлювання Назара Холодницького про те, що він погоджуватиме нове обвинувачення для Геннадія Труханова стільки, скільки часу потребує, і сподівається, що справу буде розглядати новостворений Антикорупційний суд.
 
В одеському суді, який наразі слухає справу Труханова, такі слова прокурора вважають «бажанням нівелювати роль суду, перебрати на себе не властиву прокурору функцію» та «створити штучні умови для перешкоджання розгляду кримінального провадження».
 
Серед іншого, пану Холодницькому також закидають неналежно організовану роботу щодо пого­дження зміненого обвинувачення для мера Одеси.
 
Через це судді просять Генпрокурора Юрія Луценка та голову Вищої ради правосуддя Володимира Говоруху відреагувати на «бездіяльність, що підриває авторитет правосуддя», Холодницького.
 
Скаржники вважають, що необхідно внести до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів подання про притягнення Холодницького до відповідальності.
 
Як повідомляла «УМ», мера Одеси Геннадія Труханова, кількох посадовців міськради та окремих підприємців звинувачують у заволодінні 185 мільйонами гривень з місцевого бюджету через купівлю будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завищеною вартістю.
 
15 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що готує Труханову нове обвинувачення і проситиме суд зменшити суму збитків, нібито, щоб встигнути передати її до Антикорупційного суду.
 
Вже 24 квітня у САП повідомили, що підготували нове обвинувачення Труханову. Після цього прокурори САП чотири рази не з’являлись на призначені судові засідання.
 
Громадські активісти «Центру протидії корупції» вважають, що суд поспішно розглядає справу Труханова, нібито, щоб врятувати його від новоствореного Вищого антикорупційного суду, який має розпочати роботу 5 вересня 2019 року.