Українські виші піднімуть ціни за навчання на контракті та в магістратурі

10.04.2019
Згідно з даними Міністерства освіти і науки, з наступного року індикативна вартість контракту не може бути меншою, ніж 60% від середнього розміру витрат із підготовки одного бюджетника у попередньому календарному році (без урахування стипендій).
 
 
У найближчі два роки ціна навчання зростатиме: у 2021 році вартість контракту збільшиться до 70%, а в 2022-му — до 80%.
 
 
Водночас вартість вечірньої форми навчання пропонують знизити на 25%, а для дистанційної та заочної — на 50%. А ось навчання у магістратурі виросте в ціні на 30%.
 
«За рахунок тих спеціальностей, які увійшли до переліку, вищі навчальні заклади реально виживають, сяк-так наповнюючи спецфонд. Подорожчання контрактів може призвести до фінансового краху регіональних ВНЗ, перш за все педагогічних, технічних. У цих умовах їм треба або відмовитися від держзамовлення, або підняти ціну контракту. У першому і другому випадку наслідком стане зменшення спецфонду і, відповідно, — неоплата комунальних послуг. Зараз із загального фонду фінансується тільки зарплата і до 30% комуналки. Решта (левова частка комуналки, поточний ремонт, придбання обладнання та витратних) — за рахунок спецфонду. Тому ректори намагаються його хоч якось наповнювати», — прокоментував ситуацію екс-перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець.
 
Мінімальну вартість навчання встановлять для таких спеціальностей: Право; Культура і мистецтво; Гуманітарні науки; Соціальні та поведінкові науки; Журналістика; Управління та адміністрування; Архітектура і будівництво; Ветеринарна медицина; Охорона здоров’я; Сфера обслуговування; Публічне управління та адміністрування; Міжнародні відносини. Педагогічні та інженерні спеціальності до цього переліку не входять, оскільки не користуються попитом в Україні.
 
Точні статистичні дані щодо «вартості» одного студента-бюджетника в Україні відсутні. Ці витрати можна оцінити хіба що за відповідною бюджетною програмою (єдиний офіційний документ, на який можна послатися). Згідно з нею, в 2018 році бюджет виділяв у середньому на одного учня 38 тис. грн. на рік.
 
У 2019-му ця сума по загальному фонду бюджету-дер­ж­замовлення зросла приблизно до 44 тис. грн. Вартість контракту становить від 10-12 тис. у регіональних вишах і до 50-60 тис. грн. — в окремих столичних. Приватні задовольняються переважно сумами 14-20 тис. грн.
 
«Система вищої освіти потребує серйозного реформування. Держава утримує виші, а не оплачує освітні послуги. Ніяк не заохочується висока якість освітньої діяльності. Замість системного підходу до реформи економічних відносин пропонуються дрібні часткові заходи. Подібні дії зазвичай тільки погіршують становище», — резюмував Володимир Ковтунець.
 
У коментарі «УМ» студентка Києво-Могилянської академії Катерина Медовник зазначає, що ціна магістерської програми «Право», на якій вона навчається, — 45 тисяч гривень.
 
«Інші ціни можна знайти на сайті університету. Вони є у відкритому доступі. Я не платитиму більше чи менше, тому що підписала контракт, де зазначена конкретна сума за магістратуру, яку закінчу в 2020 році. Тому питання, чи готова я платити більше, переді мною не стоїть», — каже дівчина.
 
Для порівняння, вартість навчання у Польщі у серед­ньому становить: польською мовою у приватному виші — 660-2,5 тис. євро на рік, англійською мовою — 2,2-2,8 тис. євро на рік.
 
Вартість навчання у Франції залежить від наукового ступеня: за бакалаврат доведеться сплачувати 500 євро щороку, за магістратуру — 900. У Фінляндії є кілька варіантів. Можна безплатно навчатися у державних університетах з фінською та шведською мовою викладання.
 
Якщо відвідувати англомовні курси, їх вартість становитиме щорічно від 2 тис. євро. Ще одна країна Європи, яка готова навчати безплатно іноземних студентів, — це Ісландія.
 
За отримання вищої освіти в державних вишах платити не потрібно. Єдине — існує обов’язковий студентський збір у розмірі 200 євро на рік. У Чехії іноземні студенти можуть навчатися безплатно, якщо виберуть курси з чеською мовою викладання.
 
За англомовні спеціальності доведеться сплачувати 2 тис. євро. Вдвічі дорожче обійдеться навчання в Іспанії — 4 тис. євро за рік. До переліку найдорожчих країн входять Англія, Данія, Нідерланди, Швеція та Ірландія. За навчання там потрібно буде платити від 8 до 15 тисяч євро щороку.
 
Олеся Савенко у коментарі «УМ» підкреслює, що навчання в Польщі безплатне, є знижки та стипендія.
 
«Також ціна залежить від того, якою мовою людина навчається: польська чи англійська. Другий варіант дорожчий, або, якщо це грантова програма, буває безкоштовний. Я платила тисячу чи 1,5 тисячі злотих. І це зі знижкою в тисячу злотих. За успішне навчання та активність я отримала одноразову стипендію в розмірі 3 тисячі злотих — це близько 700 євро на той момент», — додає дівчина.
 
Пропоновані зміни, на думку експертів, можуть призвести до того, що контрактників в українських університетах стане набагато менше. Не всі зможуть потягнути нові цінники. Тому не виключено, що багато абітурієнтів звернуть свою увагу на дешевшу заочну форму навчання, бюджетні витрати на яку на порядок менші.