Бізнес-партнери, дебати із Зеленським та реформи: про що говорив Петро Порошенко на «Свободі слова»

10.04.2019
Бізнес-партнери, дебати із Зеленським та реформи: про що говорив Петро Порошенко на «Свободі слова»

Петро Порошенко зробив низку гучних заяв в ефірі «Свободи слова».

Зустрінемось... колись

Епопея під назвою «дебати на стадіоні» може закінчитися повним фіаско.
 
 
Адже кандидати збираються приходити на НСК «Олімпійський» у різні дні.
 
 
Чинний Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» заявив, що готовий дискутувати із Зеленським і 14, і 19 квітня. Проте основні дебати, які і прописані в законі, мають відбутися саме 19-го, як того вимагає законодавство.
 
«Стадіон, так стадіон. Зеленському хочеться 14 квітня — добре. Я готовий прийти двічі. Проте не варто порушувати і нехтувати законодавством.
 
19 квітня ми маємо зустрітися у студії Суспільного мовника, як того і вимагає закон», — зазначив Петро Порошенко.
 
У свою чергу, Зеленський на своїй сторінці в «Інстаграмі» записав відео, де зазначив, що прийде на дебати 19 квітня, проте не в студію Суспільного мовника, а на стадіон НСК «Олімпійський»: «19 квітня на НСК «Олімпійський».
 
Гучною заявою з уст Порошенка стали слова про «кумівство» та бізнес-партнерів у політиці. Чинний глава держави пообіцяв у разі його обрання на другий термін не допустити своїх друзів у політику.
 
«Були очевидні помилки в призначенні тих чи інших осіб. Я не буду називати вам прізвища, але я хочу підкреслити наступне: ніяких бізнес-партнерів, ніяких близьких людей Петро Порошенко більше призначати не буде, поки він є Президентом, у тому числі під час другого терміну», — зазначив Президент і додав, що такий принцип мають сповідувати всі, а не тільки глава держави. 
 
Окрім цього, другою вагомою помилкою він назвав недостатню комунікацію з народом. І те, що рішення приймалися кулуарно, таким чином не отримуючи довіри в суспільстві.
 
«Стратегічна комунікація була повністю зруйнована, рішення приймалися кулуарно, а навіть якщо вони були абсолютно правильні, вони не викликали довіри в суспільстві», — конкретизував чинний глава держави.

Про конкурента

Не оминули в ефірі й питань щодо кандидата у президенти Володимира Зеленського. Повiдомлення про те, що його опонент у другому турі може бути наркоманом, Порошенко спростував. Заявивши, що ніколи не називав його таким.
 
«Я не стверджую, що Володимир Зеленський є наркоманом. Не стверджую і не стверджував, бо я не маю для цього жодних підстав. Я підкреслюю право громадян України мати стовідсоткові гарантії, що майбутній Президент і майбутній Верховний головнокомандувач гарантовано незалежний від наркотиків», — сказав П. О. Порошенко.
 
Ба більше, Порошенко таки закликав Зеленського повторно здати аналізи на наявність наркотичних речовин у крові, на що в команді Зеленського заявили, що вiн аналізів бiльше не здаватиме. 
 
Також Порошенко припустив, що, незважаючи на будь-які прагнення Зеленського щось змінити, він може не впоратися з переговорами на високому рівні через брак досвіду. У тому числі й iз Росією.
 
«Я не стверджую, що він любить Путіна або спілкується з ним. Я не маю цієї інформації. І, може, він щиро хоче принаймні задекларувати, щоби країна рухалася в ЄС та НАТО. Але декларацій недостатньо», — заявив він.
 
А також додав, що саме в міжнародній політиці та переговорах навряд чи йому вдасться досягти якісного результату.
 
«Коли саме в цій галузі Президент некомпетентний, не має досвіду надзвичайно важких переговорів, якщо він самостійно намагається поїхати і говорити з Путіним — із чим він звідти повернеться?» — риторично запитав Петро Порошенко.
 
Нагадаємо, раніше переможець першого туру президентських ви­борів Володимир Зеленський заявив, що готовий до перемовин iз президентом Росії.

Бути чи не бути імпічменту Президента?

Поговорили в ефірі й про мовні та культурні здобутки за останні п’ять років.
 
Президент підкреслив, що за час правління ніхто не змушував людей спілкуватися українською мовою, а його команді вдалося дуже обережно зробити мову популярною та потрібною: «Говорити українською стало класно, драйвово, модно. І не тільки спілкуватися, а й слухати українські пісні, дивитися українські фільми й читати українські книги. Вони продаються і люди їх люблять».
 
Під кінець ефіру очільник держави зазначив, що готовий підтримати закон про імпічмент. І назвав його потрібним.
 
«Я абсолютно впевнений у тому, що в парламенті має відбутися дискусія з цього приводу і цей закон треба приймати як відповідальність Президента у випадку порушення ним Конституції, скоєння злочину. Я готовий делегувати своїх представників і обговорити та приймати вже збалансовану  компромісну версію», — сказав він.
 
Нагадаємо, у парламенті вже були спроби реєструвати законопроекти про імпічмент Президенту, проте вони не мали жодних результатів.